Електронното таксуване - крачка първа към нов градски транспорт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:59 / 15.07.2009
8749
"Съкращаването на линиите на градския транспорт и увеличаването на интервала между курсовете не е в интерес нито на пловдивчани, нито на превозвачите. Когато интервалът между две коли по дадена линия от 10 стане 20 минути, кой гражданин ще чака автобус? Той ще търси алтернативни форми за предвижване", категоричен беше шефът на "Хеброс бус" Веселин Дошков пред репортер на Plovdiv24.bg.

Тази категоричност той и неговите колеги от други превозвачески фирми са заявили и при срещата си с изпълняващия длъжността кмет Петко Атанасов. Поводът е разработеният от "Сити план" проект за комплексно транспортно обслужване с обществения градски транспорт, сред чиито параметри е масовото съкращаване на линиите. Предвидено било цялостното закриване на линии като № 21, № 22, № 36, № 93, замяната на № 99 с тролейбус и до 50 процента намаление на сегашните коли по много от другите линии.

Гръбнакът на новата транспортна схема според превозвачите трябвало да бъде електронната система за таксуване, а тя щяла да даде всички следващи параметри. Щял да се промени и режимът на работа, нямало да е нужна и методика за разпределение на субсидии. Тогава общината можело да сключва договор за публична услуга с превозвачите, както е в София, където се плаща на километър пробег с определени качествени критерии и оттам нататък се прави реален баланс на необходимата транспортна работа за гражданите.

"Именно електронната система за таксуване ще извади на светло кухите курсове, тя ще покаже колко са продадените билети и ако те са по един-два-три, е нормално този курс да отпадне", смята Дошков. Според него работата по електронната система е в напреднала фаза и ако общината съумее в края на годината да участва по проекти, наесен догодина тя вече може да е факт и да въздаде справедливост всекиму.

"Постигнахме споразумение, че комисията  за промените в схемата на градския транспорт ще разгледа на две свои заседания всички възражения на превозвачите и ще ги вземе под внимание", коментира резултатите от срещата Петко Атанасов

В петък предстои и среща с авторите на транспортния проект от „Сити план", на която ще присъстват и превозвачите, за да дадат конкретните си предложения за промени и допълнения, които можело да бъдат приети, стига специалистите да преценят това за разумно и адекватно.

"Нашата цел е пловдивчани да имат качествен и точен градски транспорт и общината няма да направи компромиси в това отношение", допълни Атанасов.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (1006):
29.04.2024 Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
20.04.2024 Пловдивчанин: Харчите ли си спокойно парите?
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).