Ексклузивно: Опитва ли се ЕВН да фалира немски инвеститор в България, на който дължи над 6 милиона?

Автор: Васил Динев
Коментари (11)
13:54 / 08.02.2019
14244
Монополист съсипва многомилионна чуждестранна инвестиция във фотоволтаична централа, ситуирана в село Оризари (Сливенско). Откраднато е скъпо оборудване на централата, като по този начин се стопира напълно дейността на парка.

За случая Plovdiv24.bg разговаря с адвокат Иван Демерджиев, който представлява немското дружество "Финикал". 

"От юридическа гледна точка казусът е много прост, но за немския инвеститор той се превърна в сложен и тежък проблем", подчерта Демерджиев.

А казусът е следният - след спорове ЕВН отказва да заплати цената на електроенергията, произведена от "Финикал". През лятото на 2017-та КЕВР излиза с категорично решение и задължава ЕВН да поднови плащанията към немската фирма. Дружеството започва да заплаща занапред цената на електрическата енергия, но остава една огромна по размер сума от над 6 000 000, задържана и до днес. КЕВР бездейства и не изпълнява решението си, не предприема дейности и парите си стоят задържани, разказа адв. Демерджиев.

"Ние нямаме ред, по който да принудим регулатора, издал това решение, да си го изпълни. Подали сме много жалби и сигнали къде ли не, до всички институции и никой не може да въздейства на ЕВН".

Новият момент в случая е направо криминален.

"Считано от 05.02. представител на охранителна фирма, назначена за пазач на обекта е допуснал лица, които отнасят вещи на голяма стойност и централата е спряла работата си.

Т.е. не само държавата не осигурява изпълнение решенията на нейните органи, но не ни осигурява и защита да работим нормално, докато приключат съдебните спорове и дела. Недопустимо е. Трябва да има нулева търпимост към подобни действия", категоричен бе адв. Демерджиев. Той очаква реакция на българските институции, защото наред са европейските. 

Всичко за случая - вижте в интервюто на Plovdiv24.bg. 

Plovdiv24.bg предоставя възможност на другите засегнати в спора страни да изложат своята версия по казуса.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).