Една сага по-малко! Съдът реши за павилионите пред кино "Космос" окончателно

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
08:35 / 11.03.2018
16774
Съдът отхвърли жалбите за премахване павилионите пред кино "Космос",  решението е окончателно, научи Plovdiv24.bg.

Жалбата срещу намеренията на Общината дойде от собствениците на имот, определен за отчуждаване по одобрен проект за Подробен устройствен план - План за улична регулация на ул. "Гладстон".

Като цяло промяната засяга част от северната улична регулация на ул. Гладстон от бул. "Руски" до ул. "Виктор Юго" и част от южната регулационна граница от бул. "Руски" до ул. "Авксентий Велешки", като габаритите на улицата се намаляват в рамките на допустимото по закон. 

Със свое решение от 14.07. 2016 година пловдивският Общински съвет утвърждава изменението. Отделно, още в началото на 2016-та година имотът е включен в програмата на Община Пловдив за разпореждане на имоти - общинска собственост, за него е посочено, че е от първостепенно значение. 

Четиримата собственици на имота, засегнат от проекта и предвиден за отчуждение, атакуват решението в съда с аргумента, че не Общинският съвет е компетентен да решава за изменение на вече влязъл в сила ПУП. Със свое решение от последния работен ден на седмицата обаче магистратите отхвърлят жалбата, с което и сагата за пространството пред кино "Космос" приключва. 

Земята, върху която се намират павилионите, бе реституирана преди години. Тя е собственост на небезизвестната фамилия Дякови. Интересно е, че тя бе върната в техни ръце, когато адвокат Александър Дяков е кмет на район Централен по времето на кметуването на Иван Чомаков. Той също така е бил и шеф на пловдивския панаир. Александър Дяков почина в края на 2013-та година и бе наследен от сина си Дяко Дяков, който пък последно бе водач на местната структура на партията на Николай Бареков.

Желанието на Общината пък е да облагороди пространството пред киното, още повече, че самият проект за кино "Космос" е на финалната си права.  Като цяло планът за сградата е тя да комбинира в себе си читалня, кафене - книжарница, зала за прожекции, камерна зала за театрални изпълнения.

Виж коментарите (6)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).