ЕВН иска по-скъп ток за Югоизточна България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (101)
13:06 / 27.02.2011
8950
Електроразпределителното дружество ЕВН (EVN) предлага завишаване на крайната средна цена на електроенергията с 5,12% от 1 юли.

Това съобщиха днес на пресконференция в БТА от дружеството.

Увеличението е и за битови, и за стопански потребители. От компанията обясниха, че месечните сметки за ток на едно четиричленно семейство биха се повишили средно с около 2 лева.

Поскъпването се налага поради необходимите приходи за една година от 333 млн. лева за развитие и поддръжка на мрежата, обясни експертът Гочо Чемширов, шеф на "Регулационен мениджмънт" в компанията.

Ако тези приходи не бъдат одобрени, те ще увеличат цената на крайния потребител с 5,12%, уточни той, като предупреди, че увеличението може да бъде и по-голямо.

Ако ДКЕВР приеме ценовото предложение на ЕВН, дневната тарифа за битови потребители ще бъде 0,15593 лв./квтч., а нощната - 0,10480 лв./квтч. без ДДС.

Към момента компанията не може да се ангажира какво ще бъде реалното поскъпване на тока за крайния клиент, тъй като не е запозната с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания и Енергийния системен оператор.

На база на предложеното от ЕВН намерение, стойността на консумираната електроенергия за едно семейство с консумация 210 квтч. дневна енергия и 80 квтч. нощна енергия ще се промени с 5% - или увеличение с 2,36 лева - от 47 лв. на 49,36 лв. с ДДС.

Предложените нови тарифи отразяват официално обявената за 2010 г. инфлация в страната, както и изпълнението на задължения, свързани с прилагането на мерки за повишаване на енергийната ефективност, обясняват от ЕВН.

За шестте години след приватизацията, ЕВН е инвестирало общо 720 млн. лева. През миналата година дружеството е вложило в електроразпределителната мрежа на Югоизточна България 180 млн. лева.

Над 1 млн. лева щети от кражби и посегателства на съоръжения отчита ЧЕЗ за по-малко от два месеца от началото на 2011 г., съобщават от електроразпределителното дружество.

Продължават кражбите на прекъсвачи, трансформатори, трансформаторно масло и посегателствата в кабелни колектори, които пряко застрашават сигурността и качеството на захранването за клиентите, посочват от компанията.

За периода 1 януари-23 февруари заради кражби на съоръжения до клиентите на ЧЕЗ не са били доставени 800 хил. киловатчаса електроенергия.

Средствата за покриване на щетите се отделят от инвестиционните програми на компанията и съответно възпрепятстват инвестициите в подобряване на услугите, напомнят от ЧЕЗ.


Виж коментарите (101)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).