Джеймс Уорлик пита пловдивския бизнес за препоръки към правителството

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:26 / 12.05.2010
1890
"Ако правителството може да помогне с едно-две-три неща, кои да са те?" - попита американският посланик Джеймс Уорлик пловдивските бизнесмени на днешната им среща в Пловдивската търговско-промишлена камара, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Образователната система да вдигне нивото си, в момента тя не създава високо-квалифицираните кадри, необходими на бизнеса", посочи в отговора си като първа по важност задача председателят на Камарата на строителите Пламен Иванов. Идва време, отбеляза той, когато основателите на малките и средните предприятия, създадени преди около двайсет години, трябва да се оттеглят от бизнеса, няма кой да го поеме. В нито една образователна програма не фигурира управлението на чужда собственост, почти липсва корпоративна култура.

"Правителството да намали нездравия си интерес към бизнеса, да го остави да се развива свободно, за да намери пътищата си към конкурентноспособност", отброи следващо искане Иванов.

Бизнесмените са толкова ужасени от разрасналата се при последните две правителства бюрокрация, криеща се зад съветите на Брюксел и Америка, че председателят на Регионалната лозаро-винарската камара Константин Маджаров директно поиска от Уорлик: "Не подхранвайте бюрокрацията със съвети, които тя може да използва срещу бизнеса."

Предприемачът Димитър Язов разказа на посланика, че Пловдив е най-древният град в Европа, но това не се знае по света. "Запознайте се със страната ни, с хората ни. Трябва ни съвсем малко - да ни представите по света: ние не сме страшилищата, за които ни мислят. Оттам нататък ще се оправим сами, и без помощ можем, но ще стане по-бавно", призова той.

Уорлик призна, че много американци не знаят нищичко за България и се пошегува, че сънародниците му не само трудно ще я намерят на картата, но дори може да я объркат с Боливия. "Успехът поражда успех", цитира той американската поговорка и обясни, че когато някой постигне успех в своя бизнес, партньорите сами започват да го търсят, а успехите се множат.

В произнесеното си преди това на чист български език встъпително слово посланикът подчерта, че е оптимист и за българската икономика, и за чуждестранните инвестиции. Трудните решения, които трябва да вземе правителството, щели да направят икономиката по-ефективна. Според него вече е дошла повратната точка на кризата и нещата тръгват към по-добре като опровержение на прогнозите отпреди година, че може да се стигне до пълен срив на световната икономика. 

"Може би тези думи не ви радват, защото някои от вас са потърпевши и все още не е лесно за многото хора в Пловдив, които останаха безработни, но именно кризата е времето за смели действия", обърна се Уорлик към пловдивските бизнесмени и особено държеше да чуе коментарите и мненията им за перспективите за развитието на града.  

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).