Дядо Николай не дал 2000 лева за Екзарх Йосиф

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
13:10 / 11.06.2010
2037
Живеещ в Пловдив калоферец, пожелал да остане анонимен, дарил 2500 лева за паметната плоча на Екзарх Йосиф. Тя ще бъде поставена на Дома на учените, който се намира на ул. "Митрополит Паисий" 6 в Стария град, откъдето духовникът е управлявал българската екзархия от 1878 г. до 1880 г. Тази година се навършват 170 години от рождението и 95 години от смъртта на втория български екзарх, съобщи председателят на общинския комитет "Васил Левски" Евдокия Емануилова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Скулпторът Иван Тотев вече е изработил паметната плоча от полиран сив мрамор с размери 110 на 70 см, текстът е вдълбан и бронзиран, за барелефа нарочно - за да не бъде откраднат, е използвана епоксидна смола.

Още през януари Емануилова внесла предложение общината да отпусне 2000 лв., за да се възпомене един от духовните водачи на българите. Трябвало да се гласува в местния парламент, а после отказали, оправдавайки се с кризата. На 2 юни общински чиновници я предупредили, че не може да се слага нищо върху въпросната сграда без разрешение от Министерството на културата, защото имотът бил държавен. Емануилова срещнала съмишленици в София и до 18 юни ще са осигурени всички разрешения.

"Няколко пъти търсих среща с негово високопреосвещенство митрополит Николай да го помоля да помогне за финансирането, но той не пожела да ме приеме. Намериха се други родолюбиви българи, които дори не искат известност", разказа Емануилова.

Тя още не може да се начуди как така общината намери и щедро даде 20 000 лв. на Lord of The Dance, които със сигурност са доста състоятелни, а не за някой пловдивски състав или духовно културно дело.

Историкът Анна Илиева разказа защо в Пловдив трябва да има паметна плоча на Екзарх Йосиф. Той е първият православен църковен глава без духовно образование. Роденият в Калофер Лазар Йовчев е завършил литературни и обществени науки в Сорбоната в Париж. През цялото време го издържала сестра му, която живеела в Пловдив. Бил сред най-ерудираните светски личности, владеел всички европейски езици, но решил да приеме духовния сан, за да даде нов живот на българската екзархия след свалянето на Антим І, защото от нейните дела тръгнало освободителното движение. 

Макар че нито общинарите, нито дядо Николай са дали по стотинка за паметната плоча, и кметът, и митрополитът са поканени официално да прережат лентата на 18 юни от 16,30 ч. Ще има и водосвет, а половин час преди това в църквата "Св. Богородица" ще се отслужи панихида за екзарха. 

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...
Излязоха данни за заплатите в Пловдив и областта
Вандали са опетнили красивите мозайки пред ДКЦ-V в "Тракия"
Пловдивчанка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възс...
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).