Достъп за хора с увреждания до Небет тепе. Общината в пълна готовност за внасянето на проекта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
08:45 / 09.02.2013
9621
Достъп за хора с увреждания предвижда проектът за Небет тепе. "В пълна готовност сме за внасянето му", заяви пред репортер на Plovdiv24.bg шефката на културен институт "Старинен Пловдив" Амелия Гешева. Както вече писахме, очаква се през пролетта на тази година да се отвори процедурата за кандидатстване по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). 

По проекта се предвиждат и дейности за партньорство с Норвежкия директорат, за да продължат обученията в създаденият ad hoc българо-норвежки център за градска археология, част от проекта за Римския стадион, където през 2011 и 2012г. бяха обучени 70 студенти и млади специалисти, разказа още Гешева. 

"Изключително важно е за момента да се изготви добра апликационна форма от ОП" Европейски политики и сътрудничество", смята още тя. 

Проектът за Небет тепе на арх. Румяна Пройкова включва укрепване и частично доизграждане на крепостните стени, частична реставрация и консервация на обекта, допълнителни технически проучвания, художествено осветление и облагородяване на терена. Основната цел е Небет тепе да "оживее" като една от централните туристически атракция на града ни.

Историческата справка показва, че археологическият комплекс Небет тепе е важна част от архитектурно - историческия резерват "Старинен Пловдив". Тук са разкрити останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което през XII век пр.Хр. прераства в древнотракийския град Евмолпея, един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Обявен е за археологически паметник от национално значение през 1995 г. 

Към момента Небет тепе е с чувствително влошен физически статус, смятат археолози. Части от градежите са почти заличени, други тънат в боклуци, със силна ерозия и деструкции от различно естество. Най-общо казано може да се говори за неизползван туристически потенциал, категорични са те.

Археологически проучвания в комплекса са провеждани на три етапа. Разкрита е многопластова археологическа субстанция, обхващаща времето от VІ в. пр. Хр. до наши дни.
По - мащабните консервационно-реставрационни работи като стабилизиране на градежите, частични реинтеграции, хидроизолации, отводняване са извършвани през 60-те и 70-те години на 20 век. 

През елинистическата епоха древнотракийската Евмолпия се разширява по цялото Трихълмие, както и в подножието му, а старото заселище с крепостта на Небет тепе се превръщат в цитадела на градския акропол, обхванал най-високите части на трите хълма. От този период са останките на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната ѝ страна. Към момента има запазени дебели крепостни стени, обграждащи дворец и допълнителни постройки.

Комплексът " Небет тепе " е от първостепенно значение като носител на най - древната многопластова материална история на града. В проекта се включва и осигуряване на комплекса с възможност за контролиран достъп чрез подходящи огради, входове и входен контрол-павилион, без да се нарушава визуалната специфичност на паметника. Помислено е и за изграждането на пешеходни пътеки с по-висока и по-ниска натовареност.

Осигуряване на единна информационна система, включваща възможност за лекции, прожекция на образователни филми, свързани с археологическия комплекс, макет на комплекса, включително и за незрящи хора( с Брайлова азбука ), табла и карти на възлови места, изясняващи всеки важен елемент на комплекса, осигурена техническа инфраструктура за мултимедийни изяви и светлинно-звукови програми са само част  от дейностите, предидени в проекта.

Санитарни възли също ще бъдат с достъп за инвалиди, ще има места за почивка с панорамни наблюдения като високи площадки, перголи и пейки. Проектът обхваща територия с площ 8 200 кв.м. 

Основният подход към комплекса е от ул."Д-р. Чомаков", където в съответствие с действащия регулационен план е установен главния вход - метална ажурна порта с контрол- павилион за билети. Допълнителни входове са дървената порта при оградния зид към тупика, металната врата при стълбището към бул."6 Септември", метална врата при водохранилището. Алеите вътре в комплекса са степенувани - основни - по водещите направления- настилка от паваж и второстепенни - "армирана трева". Голямата панорамна площадка в източната висока част на билната тераса и алеите в сектора при водохранилището са предвидени за застилане с цепени сотирски плочи върху пясъчно легло. Осигурява се възможност за "атакуване" на обекта от бул. "6 Септември"- голяма група, транспортирана с автобус и чрез пешеходно изкачване по северното стълбище и алея през вътрешния засводен коридор и вътрешното стълбище на тайния вход до самия комплекс вътре в крепостта. Възможен е и обратен маршрут - излизане от комплекса през тайния вход и надолу по стълбите до чакащ автобус. Предвижда се ремонт и изкърпване на всички съществуващи и запазени трасета на алеи и стълбища. Предвидено е пренареждане на съществуваща калдъръмена настилка при Главния вход, става ясно още от проекта.

За настоящия етап информационното обслужване ще се осъществи в реставрираната общинска "Бакалова къща" - ІІ етаж, където в три големи стаи с традиционен възрожденски интериор ще се изнасят лекции, прожекции, ще се раздават информационни материали и продават книжни и електронни такива. Възрожденската сграда, реставрирана и въведена в експлоатация е с напълно завършени интериори. На високата панорамна площадка е предвидено монтиране на далекоглед-автомат за наблюдение на далечни обекти.

Подходът към главния вход на археологическия комплекс за хора в инвалидни колички и с други помощни средства ще се осъществява с автомобил до високата точка, откъдето започва основна пътека на север и след завой на запад до панорамна изгледна площадка до северната крепостна стена. Това трасе е с дължина 75м.

Освен това, хората с увреждания могат да достигнат до двете малки панорамни площадки в централната и южна част на високата скална тераса по алеи. За автомобила довеждащ хората в неравностойно положение до високата точка е осигурена маневрена площ и възможност за изчакване.


Виж коментарите (5)

Още по темата (134):
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
17.04.2024 Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).