Добра новина за живеещите в "Тракия", те обаче не я искат

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (2)
08:59 / 29.02.2024
7334
Жителите на район "Тракия" имат реален шанс да се сдобият в нова детска ясла, сподели пред репортер на Plovdiv24.bg кметът на района Георги Гатев.

Назад в годините Община Пловдив е определила мястото между блоковете  41, 42, 43, 47, както и още няколко в "Тракия" за детски заведения - ясли, градини и училища.

"Въпросният терен е бил избран за детска ясла още преди аз да стъпя в длъжност. В моята предизборна кампания първа точка и най-важното за мен е направата на детската ясла.", каза Гатев.

Той сподели, че към 31 декември 2023 г. броят на децата без места в яслите е бил 150. В края на февруари 2024 година числото е нараснало на над 200 и определи ситуацията като сериозен дефицит: 

"Задействах цялата процедура, за да можем да направим проекта за  кандидатстване от държавния бюджет, който е на стойност 4,5 милиона за финансирането на детската ясла. Тези средства са непосилни за Община Пловдив. Големи са шансовете да получим парите и да я изградим."

Капацитетът на яслата ще обхваща 8 групи или около 240 места за деца на възраст от 0 до 3 години.

"В най-добрия случай в момента, когато се построи, ще задоволим нуждата от детски заведения в района. Вървим с темпото на проблема."

Според Гатев построяването на една нова ясла ще се отрази положително:

"Емоционален е моментът с живущите, защото около техните блокове се строят някои комплекси и са чувствителни на тази тема."

Районният кмет не можа да конкретизира кога може да започне строителството.

"Проектът вече е готов и с помощта на кмета Костадин Димитров проектът вече кандидатства и по програмата на МОН. Оттам, когато вече имаме гаранция за средствата и  бъдем одобрени, ще започнем всички процедури по изглаждане на яслата с обществена поръчка, периодът за кандидатстване и евентуално обжалване. Искрено се надявам в рамките на този мандат да бъде завършена."

Гатев допълни, че е посетил организираното спонтанно събрание на жителите и е обяснил ситуацията.

"Или ще имаме шанс да вземем пари и да направим тази ясла, или ще изтървем шанса държавата да ни финансира. Ако изберем друг терен, бъдещето ѝ ще бъде ясно".

Междувременно тази сутрин се проведе протест срещу строежа на въпросната детска ясла. Живеещи наоколо твърдят, че тя трябва да се построи някъде другаде, за да се запази зелената площ между блоковете.

Виж коментарите (2)

Още по темата (3):
24.04.2024 Общински съветник: Спира ли кметът на Пловдив строеж на детска ясла с национално финансиране?
13.03.2024 Развитие по случая с подписката срещу построяване на детска ясла в "Тракия"
29.02.2024 Граждани от "Тракия": Не сме против детска ясла, но за целта има по-добри терени
Още новини от Новини от Пловдив:
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).