Демонстрират спасителни техники и първа помощ на Гребната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:15 / 10.06.2010
818
Техники за спасяване при водни инциденти и оказване на първа долекарска помощ ще бъдат демонстрирани днес от 11 часа на Гребна база /кулата на 1500 метра/. Инициативата е на Водноспасителна служба към БЧК - Пловдив и ОП "Пловдивспорт" и се осъществява в рамките на Седмицата на водното спасяване (7-13 юни).

Отбелязването на Седмицата на водното спасяване има за цел да мобилизира нашата общественост към активна профилактика на водния травматизъм.

С настъпването на активния плувен сезон се оживиха басейните, реките и къпалните места. Хиляди граждани на различна възраст през горещите и задушни летни дни намират прохлада и отмора във водата. Това е повод да се припомни на обществеността, че всяка година във водните площи на региона стават удавяния, които често са следствие от непознаване и неспазване на правила при плуване и къпане.

Водноспасителна служба към Областен съвет на Български Червен кръст - Пловдив предупреждава, че най-опасно е в началото на летния сезон, когато водата във водоемите и язовирите е затоплена само на повърхността /от 30 до 50 см./. В дълбочина, температурата на водата рязко се понижава, а това е сигурна предпоставка за схващане на крайник или изпадане на къпещия се в състояние на шок, което в неохраняеми водни площи често завършва фатално. 

През 2009 година в региона е имало 8 удавяния, като има и 1 трагичен случай с дете, къпали се на неохраняеми водни площи.

В това отношение на територията на Пловдивска област опасни за живота на хората са напоителните и изравнителни канали, неохраняваните и необезопасени водоеми, както и р.Марица и р. Чая.

За да бъдат предотвратени инцидентите, жертва на които стават предимно подрастващите, Водноспасителната служба към БЧК - Пловдив ежегодно организира обучението на правоспособни водни спасители. Български Червен кръст - Пловдив разпространява материали, за да популяризира правилата, които трябва да се спазват при къпане и плуване.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).