Демократична България - Пловдив: Изграждането на Втори гребен канал ще доведе до унищожаване на защитени зони

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:26 / 28.01.2022
5071
"Демократична България" - Пловдив заявиха своята позиция във връзка с изграждането на Втори гребен канал в града под тепетата. Ето какво написаха на своята фейсбук страница:

Изграждането на Втори гребен канал ще доведе до унищожаване на защитени зони, попадащи в парк "Отдих и култура“.

Твърдо заставаме срещу упоритите опити на Община Пловдив да осъществи един изключително спорен от екологична гледна точка проект, какъвто е т.нар. "еко“ парк Марица с дублиращ гребен канал.

Освен че този проект е включен в Плана за интегрирано развитие на гр. Пловдив и в изменението на Общия устройствен план (ОУП), последните неприятни новини идват от Годишната програма за управление на общински имоти, където е отразено намерението на Общината да предостави на концесия съществуващия гребен канал, както и цялата му принадлежаща инфраструктура и паркова част.



Ако проектът "Втори гребен канал“ бъде осъществен, са застрашени от изсичане и унищожаване 4000 дървета и 570 дка гори, голяма част от които защитени. Припомняме, че в района попадат две защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000" – "Река Марица" и "Марица Пловдив", както и защитената местност "Нощувка на малък корморан". В местността са запазени ценни крайречни съобщества и видове, които са защитени по Закона за биоразнообразието и са записани в Червената книга на България. Растителността там е естествена ветрова и противоерозионна защита на гребния канал от неблагоприятните северни ветрове.

Към момента на територията се разрешава застрояване до 1% само за поддържане на функцията на парковите площи. За да бъде осъществен проектът Втори гребен канал, трябва да бъде сменено предназначението на територията. Под предлог, че се работи за развитието на спорта, удобно се пропуска фактът, че всъщност ще бъде позволено строителство в целия терен.

Опити да се застрои гората до Гребната база наблюдаваме от години и активно работим срещу тях. Последният такъв опит е изменението на ОУП на гр. Пловдив, срещу което остро възразихме още в началото на мандата си и срещу което внесохме становище. Сезирали сме и РИОСВ - Пловдив относно опасностите, които крие изменението на ОУП в частта на парк "Отдих и култура“, и разчитаме, че скоро ще има отрицателно становище от административния орган.

Град Пловдив е загубил значителна част от зелените си площи. За съжаление тази тенденция продължава със стремглави темпове. Теренът на т.нар. "Втори гребен канал“ е част от парк “Отдих и Култура", който е най-големият в Пловдив и известен като "белите дробове на гр. Пловдив“. Немислимо за нас е да загубим още един огромен къс от тези бели дробове. Припомняме, че пловдивчани дишат най-отровния въздух в Европа и че Община Пловдив беше осъдена от Върховния административен съд за бездействието и неспособността да се справи с проблема с мръсния въздух.

Ще настояваме да отпадне концесията на Гребната база от Годишната програма за управление на общинските имоти и все така стоим на твърда позиция срещу унищожаването на защитените зелени територии в близост до сегашния гребен канал.

Групата на "Демократична България-Обединение“ в Общински съвет – Пловдив

Веселина Александрова, Веселка Христамян , Добромира Костова и Владимир Славенски

Виж коментарите (3)

Още по темата (13):
22.07.2022 На Гребната: От едната страна - "Слипнот", а от другата - крави
22.04.2022 Съветник: Да дадем Гребната на концесия и после някой да ни "чарджи" с 2 лева за каране на колело
19.02.2022 Няма да дават Гребната база на концесия
31.01.2022 Кметът за концесията на Гребната база: Не е на дневен ред, имаме по-важни
неща
29.01.2022 Мнение: Достъпът до Гребната база може да бъде ограничен, ако се отдаде на концесия
29.01.2022 Областният управител подкрепи протеста на Гребната база в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).