Дани Каназирева единствена уважи обществения дебат за "Зелен Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:59 / 09.10.2015
4322
Кандидатът за кмет от "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева единствена от всички поканени претенденти за поста взе участие в дискусията за настоящето и бъдещето на Зеления град с представители на научно-техническите съюзи по лесотехника и с ландшафтните архитекти.

Пред участниците в срещата Дани Каназирева изрази своето несъгласие с недопустимото състоянието на парковете и междублоковите пространства, в които зеленината е далеч под европейската норма от минимум 20 квадратни метра на жител. 

"Градът ни се презастроява, раздават се хаотично строителни разрешения, унищожават се и малкото останали зелени площи в районите", категорична е Каназирева. 

Всъщност всеки от нас сам вижда какво е състоянието на зелените площи в града, без да се нуждае от статистика. През последните години не е създаден нито един нов парк, а старите извън центъра не се поддържат редовно. 

Срещу неоправдано големи средства пред последните два мандата от 8 години, бяха обновени само четири парка. Въпреки че проектът за реконструкция на Дондуковата градина беше разработен със средства, дарени от бизнеса, той така и не се реализира. В сферата на празните обещания остана и проектът за парк в "Тракия" до паметника Хан Крум, подготвен още преди 6-7 години. 

Тотално изоставен е парк "Отдих и култура", както и Царският остров от западната страна на Гребния канал. Безспорно най-занемарени са зелените площи между блоковете в кварталите, където хората живеят. Община Пловдив вече няма и собствен разсадник.

През 2006г. двата й разсадника - на "Цариградско" и на "Рогошко шосе", бяха апортирани в капитала на смесеното дружество "Пълдин туринвест" с цел приватизацията на "Международен панаир - Пловдив" АД от бизнесмена Георги Гергов

Така че предприятието се снабдява с фиданки и декоративни храсти чрез обществени поръчки, което оскъпява залесителната му дейност.

Тогава не е чудно, че Пловдив е на челните места в Европа по замърсяване с фини прахови частици.

При бюджет от 30 милиона лева годишно за почистването на града, неоправдано е улиците да не се мият основно, а още 7 милион за зеленина, също не дават видими резултати. Ако не спрем тази тенденция постепенно ще изгубим и малко останалата зеленина, която е единствената филтрация на въздуха, който дишаме и ние, и децата ни", каза Каназирева. 

Каназирева счита, че: 

1. Задължително трябва да заработи реално, а не формално Експертен съвет по зелената система от озеленители, ландшафтни архитекти и инженери  

2. На второ място - озеленяване на кварталните градинки и поддържане на зеленината в междублоковите пространства и паркове.

3. Налагане на строг контрол на инвестиционните проекти и тяхното изпълнение със задължително изискване за озеленяване. 

4. Бърза реакция на "Градини и паркове" на сигнали на граждани за опасни клони или за застрашени от вандалски посегателства дървета. 

5. Възстановяване на статута на общинските разсадници. 

6. Изграждане на нови паркове и места за отдих. 

7. Спиране на хаотичната продажба на имотите на града ни и раздаването без мисъл на строителни разрешения. Спиране изсичането и унищожаването на зеленината в града ни. 

8. Почистване и компететно залесяване на тепетата и алеите покрай река Марица - символите на града ни.
Дани Каназирева днес подписа Меморандума на лесотехниците и ландшафтните специалисти за превръщането на Пловдив във "Вечнозелен град". 

Тя застава и зад искането да се наложи мораториум върху преотреждането на зелени площи до достигане на нормативния минимум от 20 кв.м на човек. Дискусията се проведе днес в Дома на науката и техниката.

Виж коментарите (0)

Още по темата (892):
10.05.2023 Пепа Деведжиева: Разкритията на Чингарова са след дъжд качулка
09.05.2023 Предсeдателят на РИК-Пловдив за думите на Чингарова: Не трябва да се допускат подобни внушения
09.05.2023 Бивш председател на ОИК: Твърденията на Чингарова са абсурдни
09.05.2023 Районна прокуратура Пловдив се самосезира, започва проверка
09.05.2023 Освободен зам.-кмет на "Централен" разбуни духовете с обвинения за фалшифицирани избори в Пловдив
15.10.2019 Мирно и кротко: Последната сесия на ОбС Пловдив свърши за 20 минути
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).