Църквата удостои Георги Гергов с орден за изграждането на новия храм

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:02 / 25.11.2008
3138
Бизнесменът Георги Гергов стана първият носител на ордена "Свети апостол Ерм", учреден от Пловдивската митрополия. Със свое решение от 16 септември 2008 г. Епархийският съвет удостои Гергов с отличието заради ктиторство и съдействие за построяването на храма "Св. Климент Охридски", заяви Пловдивският митрополит Николай по време на тържествената церемония за освещаване на новата църква днес. Тя е първата в Пловдив от 60 г., намира се в кв. "Христо Смирненски", където досега нямаше православен храм.

Според Пловдивския митрополит Николай храмът на Свети Климент Охридски, "славянски и български покровител, наставник във вярата и просветител", има значение, подобно на онова, което е имал Ноевият ковчег "в потока на стихиите, водовъртежите и бездуховността на нашия ден". Митрополитът благодари на основните ктитори - семейство Георги и Вили Гергови, "за доброто сърце и щедростта" и пожела здраве, дълголетие и много успехи.     

"Чувствам се щастлив и горд, че помогнах за изграждането на храм на Свети Климент Охридски. Той продължи делото на Кирил и Методий, сложи основите на българската култура и духовност", каза Георги Гергов след освещаването на новата църква. Надявам се да участвам и в други такива начинания,  добави той. През следващата година в Пловдив започва строителството на храмове в чест на първия епископ на града свети Ерм и на цар Борис Кръстител.

Чаша и дискос за свето причастие бе дарът на президента на Република България Георги Първанов за "Св. Климент Охридски", а правителството и премиерът Сергей Станишев изпратиха плащеница и икона на Свети Димитър Солунски, които поднесе министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

По време на церемонията бяха раздадени и над 2000 книги дар от  Георги Гергов за училищните библиотеки в Пловдив. Те получиха поредицата "Българска класика".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...
Нови случаи на коклюш в Пловдив
Заведение в "Капана" хванато в крачка
Кметът: Поклон пред творците на Пловдив!
Богослов: Напълно логично е митрополит Николай да бъде номиниран ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).