"Чистота": Готови сме за снеговалеж!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (12)
16:32 / 24.01.2019
8057
"За нас зимата е лека, но не е приключила. Не се успокояваме. Готови сме да приемем предизвикателството на един снеговалеж". Това заяви за читателите на Plovdiv24.bg директорът на ОП "Чистота" по повод възможността за реакция на екипите му във всеки един момент, когато това се наложи. "Още 15 ноември направихме преглед на цялата налична техника. В готовност е. Наши екипи дежурят. Имаме работа и без снеговалежи като, например, отработване на заледявания при ниски температури", отчете Иван Стоянов. И още - общинското предприятие разполага с над 4 000 тона сол, 63 тона калциев хлорид, който се използва като течен разтвор за овлажняване на солта.

"Готови сме да приемем едно предизвикателство като снеговалеж", увери Стоянов.

Преди снега, обаче, се очакват интензивни дъждове. "Предупредили сме фирмата, поддържаща шахтите, да обърне сериозно внимание на по-невралгичните места като под надлез Скобелева майка, на Коматевския надлез и прочие. Утре през деня ще има аварийни екипи, включително и по райони, които да са в готовност да отработват запушвания на шахти", сподели още той.

Иначе като цяло плановете на "Чистота" за годината са доразвиване и разширяване системата за управления на отпадъците - и в направление подновяване на техниката, и като добро управление. "Много са системите, по които работим и имаме видими резултати", похвали се директорът на общинското предприятие. Разширена е системата за разделно събиране на отпадъци, сега ще се разшири кратността на извозване на тези отпадъци - 4 пъти в месеца ще се извозват хартията и пластмасата, всеки месец - стъклото.

Въведена е специална система за събиране на големите опаковки и кашони, тя ще се наложи като модел и по районите, разкри Стоянов. Има система за събиране на хранителни отпадъци, в квартал "Коматево" вече е въведено разделното събиране на отпадъците с чували, пак там има и система за събиране на зелени отпадъци. В 8 точки из града пък са разположени съдове (тип лодка) от по 4 кубика за строителни отпадъци. В тях пловдивчани могат да изхвърлят до 20 чувалчета или до 1 кубик отпадък. 

"Тази година има идея специален камион да обикаля районите на града и да обира едрогабаритните отпадъци, трупани край кофите - фотьойли, дивани, матраци, маси, покъщнина, бяла и черна техника. Това, обаче, ще може да става само в определени дни. В останалите пловдивчани могат да използват площадката в "Чистота", която приема подобни отпадъци, включително излезли от употреба гуми, акумулатори и прочие."

Предприятието продължава и с подземните контейнери за смет, след като опитът по ул. "Отец Паисий" се оказа изключително успешен. В момента вече е пусната обществена поръчка за доставка и монтаж на още подземни кофи за смет, а следващите улици в Централната градска част, които ще се сдобият с нововъведенията са тези край Понеделник пазара, "Иван Вазов", "Христо Г. Данов", "Гладстон".

"Вече се вижда, че с подмяната на камионите, с увеличеното метене и миенето на улиците допринасяме за чистотата на атмосферния въздух", не пропусна да се похвали Иван Стоян. "Продължаваме да мислим как да подобрим качеството. Отворени сме за сигнали и предложения", увери той. Какво още каза Иван Стоянов; къде пловдивчани могат да подават своите оплаквания и идеи за чистотата на града и като цяло - какви са големите планове на ОП "Чистота" за годината - вижте в интервюто на директора за Plovdiv24.bg. 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)

Още по темата (251):
23.04.2019 EVN обяви край на отоплителния сезон в Пловдив
13.04.2019 Плитки средиземноморски циклони носят сняг и дъжд днес у нас
27.03.2019 Нов сняг натрупа в Смолянско
20.03.2019 Валежи от сняг утре над 1700-1800 метра
12.03.2019 Семейство с 2-годишно дете изживя голям ужас в Пампорово!
10.03.2019 Пролет ли? Вижте какво ни връхлита до часове!
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).