Броим 1200 евро за квадратен метър за апартамент в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:40 / 13.12.2023
10653
Търсенето на жилища в Пловдив продължава да е по-голямо от предлагането, което държи цените високи, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Купувачите най-често търсят двустайни и тристайни апартаменти, предимно ново строителство.

В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени в Пловдив варират от 800 евро до около 1200 евро за кв. метър. Но на пазара има и жилища на най-желаните локации, които са с доста по-високи цени.

Предпочитани райони в града са "Тракия", "Смирненски" и "Централен".

Предлагането е фокусирано главно върху двустайни и тристайни апартаменти. Най-голямо е предлагането в районите "Остромила" и "Младежки хълм". По данни на агенцията за недвижими имоти има ръст при търсенето на парцели и къщи в самия Пловдив и района около него.

Имоти в морските и планинските ни курорти търсят както български граждани, така и чужденци, като най-предпочитани от чужденците остават Слънчев бряг и Банско. От планинските курорти най-високи са средните цени на имотите в Боровец (около 60-65 хил. евро), а при морските - тези в Созопол (55-60 хил. евро). По ниски са цените на имотите в Пампорово (около 40-45 хил. евро).

По Северното Черноморие цените на жилищата са в много широки граници тъй като има предлагане на различен клас имоти - от луксозни жилища в затворени комплекси, до по-обикновени и малки апартаменти. Но средните цени на жилищата по Северното Черноморие са между 38 хил. и 45 хил. евро. В Слънчев бряг и Свети Влас средните цени на жилищата са около 50-55 хил. евро.

Търговските и офис площи по Черноморието често се наемат сезонно и там варирането на цените е огромно. Някои собственици трансформират търговски и офис площи в стаи и апартаменти за нощувки. Има лек ръст при предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и на ново строителство. Най-предлаганите жилища си остават двустайните и студиата.

По отношение на цените на квадратен метър по принцип най-скъпи са студиата, след тях се нареждат двустайните, а по-големите имоти са с по-ниски цени. Така че, ако човек може да си го позволи, най-изгодно излиза покупката на по-голям апартамент. Но хората търсят предимно по-малки жилища, защото ще ги ползват само няколко месеца в годината, пише "Труд".

А ако ще ги отдават под наем, най-лесно може да бъдат намерени гости за едностайни и двустайни жилища. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг, защото там има най-много застроени площи. Предлагането на къщи и парцели в курортите е ограничено.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).