Браво! Първа люлка в Пловдив за деца в неравностойно положение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:13 / 05.07.2017
5575
Бивши и настоящи ученици от
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Доброто ще спаси света!" - това е мотото на проекта на Анита Дангова и Кристияна Лазарова. Ученичките от дванадесети клас на Национална търговска гимназия, с ръководител В. Калайджийска, успяха да осъществят каузата на своя проект: "Щастието е..."

Те превърнаха в реалност идеята си - да се постави люлка за деца, които са с двигателни проблеми и са приковани към инвалидни колички в Къщи за деца с увреждания "Св. Св. Константин и Елена". Това стана възможно с подкрепата на техните приятели от НТГ, които се включиха в организираните благотворителни инициативи, с подкрепата на ръководството на гимназията, учителите. С този проект ученичките участваха в конкурс за благотворителна инициатива на фондация Благотворител и спечелиха тяхната финансова подкрепа.

Ученичките впечатлиха с оригиналната си идея преподавателите в Националната комисия на олимпиадата по Гражданско образование. Тя им присъди второ място и лауреатска грамота за отличното представяне на Анита.

В резюмето на проекта момичетата започват така:

"Да направиш добро другиму е смелост и любов. Така и ние като социално ангажирани личности поставихме основите не на проект, а на кауза. В основите си тази кауза е свързана с монтирането на първата люлка за деца в неравностойно положение в град Пловдив и по конкретно - в Къщи за деца с увреждания "Св. Св. Константин и Елена", Тракия1 и Тракия2.

Това е мястото, предоставящо най-благоприятни условия за монтиране на подобна люлка, защото тя ще бъде радост както за онези, които живеят в тези къщички, така и за всички други деца, които свободно ще могат да ползват площадката, да общуват и да се сприятеляват с децата от къщите. Част от нашата кауза е и точно това - осъществяването на пряк контакт с децата от къщите за деца с увреждания, клон Тракия1 и Тракия2, с което целим тяхната социализация и повишаването на способността им да общуват със заобикалящия ги свят. Ние ги учим на това, на което самите сме били обучавани в нашата ранна възраст - да играем с топка, да танцуваме, да рисуваме, да оцветяваме, да редим пъзели, да бъдем щастливи. Така нашата кауза се превръща в цел - да споделим нашето щастие с децата и да ги направим щастливи. Това ще бъде нашата гражданска позиция - да бъдем полезни и нашата най-ценна сила - да бъдем добри."


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).