Благотворителен концерт за ремонта на "Жълтото училище"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:30 / 13.05.2014
1730
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На 15 май от 18.00 часа възпитаници и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще изнесат в Културния център "Бялата къща" /ул. Пълдин 12 срещу Тракийски стан в Стария Пловдив/ благотворителен концерт камерна музика за възстановяването на  "Жълтото училище".

"Жълтото училище" е първата новопостроена сграда през Възраждането, пригодена за учебни изисквания и единствената стара обществена постройка, която до днес се използва за учебни цели като част от сградния фонд на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство -Пловдив.

За да се построи "Жълтото училище", Високата порта издава специално ираде, с което дава възможност на 17 март 1868 г. да се положи основният камък на градежа. Само половин година по-късно, на 30 октомври 1868 г, тържествено е открита първата специално построена учебна сграда, изградена изцяло от пловдивската българска община. Пловдивското главно училище, наречено през 1868 г. гимназия, навлиза в последното десетилетие преди Освобождението като водещо учебно заведение в България. Гимназията е имала задачата да подготвя бъдещи учители и свещеници.

Един от първите възпитаници на гимназията е бил Патриархът на българската литература Иван Вазов, ученици са били още революционните дейци Петър Бонев- водач на перущенските въстаници през 1876 г, Найден поп Стоянов, Тодор Каблешков и много други.

След Освобождението, през 1881 г., учители в "Жълтото училище" са били П. Р. Славейков и Петко Каравелов. Гимназията дава на България едни от първите изявени политици: Иван Евстатиев Гешев, Константин Стоилов, братя Кесякови.

В момента "Жълтото училище" е част от сградния комплекс на АМТИИ и в него се водят занятия със студенти. Сградата е собственост на Министерството на образованието и науката, обявена за паметник на културата от първостепенно национално значение, но е в изключително лошо състояние.

Това е причината ръководството на Академията да поддържа интензивни контакти с Министерството на финансите, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, както и с Община Пловдив, за да се осигурят средства за ремонта на този културен паметник. За цялостен ремонт на "Жълтото училище"  са необходими не по-малко от 1 300 000 лева.

Концертът на 15 май е поредния от серията концерти, които АМТИИ организира с цел да събуди възрожденския дух на пловдивчани и всеки, който иска, да дари колкото може за тази родолюбива кауза. Припомняме, че в предишни концерти, посветени на идеята, взеха участие световноизвестните музиканти Васко Василев и Теодосий Спасов, и двамата възпитаници на Академията по изкуствата.

Концертът е част от програмата по честванията на 50-годишнината на АМТИИ-Пловдив.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
13.03.2024 В Пловдив умуват за Жълтото училище
04.06.2023 Ремонтът на Жълтото училище зацикли. Но поне няма да падне при
земетресение
07.10.2020 Ремонтират "Жълтото училище" в Пловдив за над милион
11.12.2017 Пловдивска депутатка стана "Доктор хонорис кауза"
02.11.2017 Започна ремонтът на "Жълтото училище"
02.11.2017 Започва дългоочакваният ремонт на емблематично училище в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).