БСП: Парите отново ще минават покрай Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
14:17 / 15.04.2022
3137
Общинските съветници от БСП ще гласуват против бюджета на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На пресконференцията присъстваха Атанас Баташки, Тодор Стоилов, Ангел Иванов, Николай Радев, Атанас Петков, Йордан Василев. 

Социалистите разбиха на пух и прах предложението на градската администрация. "Ивънредно раздут, стари проекти, липса на средства за зелени площи, културна инфраструктура, здравеопазване. Обърнат е с гръб към хората" - коментира съветникът Тодор Стоилов и подробно разясни какво се планира и за какво няма пари. Посочи, че най-големите губещи са екологията и пловдивчани.

Председателят на групата съветници Николай Радев припомни, че от години БСП критикува липсата на плановост, цели, мисъл какво ще се случва в Пловдив. Изрази безпокойство от съдържанието на 3-годишната прогноза, в която е записано, че 2022 г. започва с 40 933 800 лв. дългове, а в края на периода задълженията ще станат 126 419 900 лв.

Проблем, според Радев е, че бюджетната прогноза не е била представена на общественото обсъждане. Изрази безпокойство, че Пловдив не е изработила програма за парите от Плана за възстановяване, каквото например има във Варна, където смятат да построят нови училища за над 10 млн. евро.

"В Пловдив няма такова нещо. Парите отново ще минават покрай Пловдив" - каза Радев и изрази опасения, че в следващите години ще се наложи вдигане на данъци и такси.

"Дава ни се в момента да го гласуваме, за да се каже че имаме някакъв бюджет. След актуализация на националния бюджет, ще се наложи да актуализираме и нашия. Трябва да се гледа напред" - допълни Йордан Василев. Доц. Ангел Иванов и д-р Атанас Баташки поименно посочиха кои важни за града и хората проекти липсват. 

Финансистът Георги Търновалийски обяви, че проектобюджетът трябва да бъде оттеглен и процедурата да започне отначало, тъй като е внесен в нарушение на Закона за публичните финанси без 3-годишната бюджетна прогноза и без протокол от проведеното обществено обсъждане. Той смята, че областният управител задължително трябва да върне решението заради двата големи пропуска. 

"Бюджетът на община Пловдив са едни екселски таблици, които администрацията попълва. Ние смятаме че трябва да е на база приоритетите и прогнозите в 3-годишната програма. Това не се случва" - заяви Търновалийски.

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (1)

Още по темата (39):
30.08.2023 Нулев интерес към похарчените милиони от Община Пловдив
10.11.2022 Гласуваха актуализираното разпределение на бюджета на Пловдив
16.09.2022 Спасиха 160 000 лева общински пари от глупаво харчене
02.08.2022 Има кой да ви се скара, г-н кмет – и сто тояги на голо са малко
02.08.2022 Какво се случва с големите проекти на Пловдив?
02.08.2022 Зико: Никой не може да се кара на Здравко Димитров
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).