Ахмед Доган купи от Георги Гергов култов ресторант в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:18 / 06.08.2021
17311
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е купил от бизнесмена и доскорошен председател на БСП - Пловдив Георги Гергов емблематичния за града ресторант "Пълдин" в Стария град.

През април 2021 г. фондация "Хермес" с председател Доган купува историческата сграда, която е паметник на османската архитектура. Сделката се осъществява през специално създадена за целта компания с мистериозно избраното име "РУМИ-1207". Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов "Стария Пловдив", която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София - бул. "Александър Стамболийски" 45А. А за членове на съвета на директорите са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина, пише "Капитал".

Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Омъжена е за депутата от движението Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация "Хермес", а също е и председател на партийната фондация "Либерална интеграция". Ренгинар Муталиб е финансист на ДПС, който се подписва като съставител на отчетите му, както и на тези на фондациите. Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен директор на "Делта епсилон" - компанията, собственик на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрирането на дружеството на 13 април друга компания на Гергов, "ИАГ инвест", прехвърля на "РУМИ-1207" ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. На 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик - фондация "Хермес". В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и как фондация "Хермес" финансира покупката, като в предходни години активите й и годишните й приходи от дарения са доста по-скромни.

Ресторантският комплекс "Пълдин" е съставен от три постройки, разположени на терен от 1.4 дка на ул. "Княз Церетелев" 3. Той е един от малкото оцелели паметници на османската архитектура в Стария Пловдив. Намира се на северния склон на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния театър.

В миналото сградата, известна като Мевлеви хане, е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от XVI в. Включвал е молитвен дом-джамия, зала за ритуални танци на танцуващите или въртящите се мевлевии и жилищни сгради за дервишите. Счита, че преди това през Средновековието там е имало християнски манастир. В края на XIX в. след Освобождението обектът бил изоставен. Джамията се срутила при земетресението през 1928 г. и от някогашния комплекс е оцеляла само голямата зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна декорация от дърворезби и стенописи с влияние от българския възрожденски стил.

Под сградата минава част от някогашната стена на акропола, открита при археологически проучвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта, намираща се под двора на комплекса.

Комплексът е реставриран и преустроен в ресторант, който отваря през 1974 г. под името "Пълдин". Гергов го придобива през 1999 г., когато в съмнителна сделка за 3.1 млн. долара са продадени 80% от държавното дружество "Стария Пловдив" на регистрираната в Хисаря фирма "Марсо". Неин собственик се води местният учител литература Димитър Сотиров. Скоро след това делът на държавата е стопен почти до нула, а в собствеността официално влизат фирми на Гергов. Ресторантът е временно затворен и след реновация през 2001 г. отново е открит.

Според собствения си устав фондация "Хермес" е с основни цели изграждане и възстановяване на училища, детски градини, читалища и духовни храмове, отпускане на стипендии в областта на образованието, както и стимулиране на надарени деца. "Възнамеряваме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени инвестиции за реновация", коментира Биршен Ибрямова.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).