Адвокати от Пловдив излязоха на мълчалив протест срещу готвените промени в съдебната система

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
17:30 / 07.06.2021
6031
Адвокатите от Пловдив излязоха на мълчалив протест срещу готвените промени в съдебната система, без да има широка обществена подкрепа. Те настояват да бъдат включени в професионалния дебат по отношение на планираната реформа, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

“До момента се разглеждани различни варианти на тази реформа, но това е станало в тесен кръг във Висшия съдебен съвет, каза адв. Доротея Будакова, председател на Адвокатския съвет в Пловдив. "Ние сме длъжни да кажем, че без нашата общност не би трябвало да се вземе това решение", каза Будакова.

Тя поясни, че се готви съществена промяна на съдебните структури в страната и в подсъдността в страната. Ще бъдат закрити голям брой районни съдилища. "В това няма нищо лошо, стига да е направено достатъчно обосновано и след проучвания във всички сфери на живота във връзка с демографските въпроси и отделните райони. Много голяма част от тях ще станат поделения на най-близкия съдебен район.

Командировани съдии ще гледат делата там. Това е проблем, тъй като районните съдилища, които останат и тези поделения ще разглеждат само леки дела и малък кръг дела", поясни адв. Будакова. Това ще са предимно брачни дела и дела за домашно насилие – близки до хората проблеми, но и искове до 2000 лева, които са несъществени като материален интерес.

Всички хора, които завеждат дела за имоти и парични вземания над 2000 лева ще трябва да търсят окръжен съд, който ще действа като първа инстанция. Това е проблем и ще се отрази икономически и социално, както и юридически. Достъпът до съд ще е ограничен и ще оскъпи правосъдието", каза още адв. Будакова.

Тя добави, че пет са апелативните райони в страната. Втора инстанция ще е апелативният съд. Ние сме адвокати и правосъдието няма да обслужва нас и съдиите", добави адвокатът. 

Пловдивските адвокати апелират за откриване на дебат, за да не са обречени после.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).