45 отделения в областта са кръгла нула, сочи справка на РЦЗ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:07 / 26.05.2010
1084
45 болнични структури в областта не покриват и минималните критерии, за да бъдат категоризирани според новите изисквания на здравното министерство. Това показва двуседмичното съвместно проучване на Районния център по здравеопазване, което имаше за цел да установи какво е нивото на компетентност на всички 279 отделения в 35-те болници в Пловдивска област. Справката оповести директорът на РЦЗ-Пловдив д-р Георги Божиков.

Отделенията, които са на нулево ниво, ще трябва или да преустановят дейността си, или да вземат мерки за покриване на необходимите критерии, обясни д-р Божиков. Той уточни, че пред тази дилема са предимно отделения в общинските болници и даде за пример хирургиите в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив и МБАЛ „Карлово", които заради малък обем дейност (под 1000 операции годишно), не покриват дори първо ниво на компетентност. Другите най-чести проблеми на по-малките болнични заведения са липсата на специалисти и недостатъчна апаратура, подчерта директорът на Районния здравен център.

Работният документ с подробната справка е изпратен в Министерството на здравеопазването. В него се посочва, че 66 структури в областта покриват 3-то ниво, 88 - 2-ро ниво, 80 - 1-во ниво, а 45 са на нулево ниво.

Категоризацията ще послужи при изготвянето на Националната здравна карта, а също ще бъде полезна и на Националната здравноосигурителна каса, когато подписва договорите си със заведенията за болнична помощ, поясни шефът на РЦЗ-Пловдив.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).