3D скенери ще заснемат културно-историческото наследство на Пловдив

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
15:37 / 16.03.2015
2090
Община Пловдив ще купи два 3D скенера, с които ще бъдат заснети 50 000 културно-исторически обекта в Пловдив. Това заяви кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Както миналата седмица съобщихме, община Пловдив спечели проект на стойност 740 000 евро. Целта на проекта е да се дигитализират близо 50 000 обекта от пловдивското културно-историческо наследство.

Всъщност дигитализацията ще стане с тези 3D скенери. Те ще бъдат разположени в библиотеката "Иван Вазов" и в общинска сграда на ул. "Цанко Лавренов" 10. Цената им е около 200 000 евро, които са част от стойността на проекта - 740 000 евро.

След края на проекта ще продължи заснемането на обекти и артефакти.

"Заснетите обекти ще бъдат включени в дигиталната библиотека Европеана", коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

На сесията на Общински съвет този четвъртък се очаква да се гласува споразумение между всички културни институции за изпълнението на този проект.

Проектът е по Норвежката програма. По нея общината кандидатства и за финансиране на проекта за Небет тепе, но той остава "под чертата".

"Това не ни притеснява. Предстоят обществени обсъждания за Небет тепе и ако бяхме одобрени, нямаше да имаме гъвкавост при промени вследствие на обсъжданията", коментира кметът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).