24 отбора в битка на първия ученически конкурс "Млади изследователи" на УХТ- Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:00 / 01.02.2022
1078
Университетът по хранителни технологии (УХТ) даде старт на първия ученически конкурс "Млади изследователи“.

Зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов информира, че 24 отбора от професионални гимназии и средни училища от страната, както и от чужбина (БСУ "Христо Ботев", Братислава, Република Словакия) ще мерят сили в него. Във всеки отбор се включват от един до трима участници, които са ученици от 10-ти до 12-ти клас. Те ще работят под ръководството на двама ментори - учител и преподавател от УХТ по следните теми:

-Социалните мрежи - средство за общуване и реклама;

-Развитие на селския туризъм;

-Моят роден град - дестинация за устойчив туризъм;

-Структуриране на уникално бизнес предложение;

-Разработване бизнес план и стратегическо планиране;

-Създаване на нов козметичен продукт на билкова основа

-Суперхрани;

-Забравените рецепти от старите майстори;

-Иновации в индустрията и създаване на нов продукт.

Вече се проведоха първите работни срещи с менторите в УХТ в трите направления - икономика и предприемачество; туризъм, хотелиерство и ресторантьорство; както и храни и здраве.

Идеите на участниците са изключително интересни, коментираха менторите. Предстои за видим креативни разработки свързани с възстановяване на традиционни рецепти, иновации в хранителната и козметичната промишленост, виждането на младото поколение за развитие на туризма и стратегическото планиране в бизнеса.

Работата по казусите продължава до 20 март 2022 г., когато те трябва да бъдат предадени, а до 31 март 2022 г. ще бъдат оценени и класирани от експертна комисия.

Всички участници в конкурса, предали завършени проекти ще получат грамоти за участие, каза доц. Десислава Вангелова от катедра "Технология на месото и рибата“ в УХТ. Най-добрите разработки от всяко тематично направление участват във финал, който ще се проведе в УХТ. Победителите във всяко направление ще получат парични награди, а резултатите от конкурса на всички участници, предали завършени разработки се признават като оценка от приемен изпит на КСК 2022/2023 (за училищата, които имат сключен договор за сътрудничество с УХТ-Пловдив).

"Конкурсът има за цел да формира у младите хора ангажираност и активна позиция спрямо глобалните проблеми в хранителния сектор. Затова разработките са с различни акценти – традиции, иновации, зелени технологии, кръгова икономика", посочи доц. Спасов.

"С тях ще се генерират и развиват нови предприемачески идеи, ще се натрупа самочувствие и опит. Участието в конкурса ще помогне за формиране на правилния избор относно бъдещата професионална реализация на младите хора", коментира доц. Вангелова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Провериха сигнал срещу любима хижа недалеч от Пловдив
Бойко Борисов със силно обръщение от Пловдив към избирателите
Манфред Вебер от Пловдив: По-силни сме от всякога
Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев в Пловдив
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Костадин Димитров: Това е едно историческо за Пловдив събитие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).