15% от пловдивчани пишат без грешка

Автор: Мария Морунова
Коментари (3)
15:39 / 28.04.2014
1569
Между 10.00 и 15.00 часа пред Военния клуб днес се проведе за трети път правописен маратон от кампанията "Бъди грамотен". Около 1000 пловдивчани провериха правописа си. Това каза организаторът на инициативата Евелина Гечева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Около 15% от проверилите правописа си пишат без грешка. Интересното е, че най-добре се справят децата в среден курс. На решилите без грешка теста даваме награди, които са книги", обясни Гечева.

Тя коментира още, че хората над 50 години имат по-добро владеене на правописните норми, но не познават измененията в тях. По-трудно се справят и с думи като "интернет" или "мейл".

"С всяка година интересът на хората към инициативата расте. Основно на учениците, и то не заради матурите. Нашата кампания ги мотивира да търсят правилния начин на писане", каза още организаторката.

Тя обобщи, че продължават като основен проблем да се явяват писането на малка и голяма буква, слято и полуслято писане, а вече при по-малките проблемно е и писането на "о" и "у". 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Знаковата сграда, която Пловдив загуби завинаги
Катя Стоилова, БСП: Повишаване на тежестта на наказанията за изос...
Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България н...
Риба на фурна с гарнитура докара разстройство на деца в Пловдив
Откриха много наркотици в апартамент в Кючука!
Важно съобщение за желаещите да гласуват в западната част на Плов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).