116 антени на по-малко от 300 метра от училища и лечебни заведения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:00 / 07.06.2010
3345
Комисията за контрол на излъчвателите на енергия на електромагнитни полета /ЕМП/, излезе с предложение до кмета Славчо Атанасов за демонтиране на ретранслатори, монтирани на по-малко от 300 м. от детски, учебни и здравни заведения.
Комисията бе съставена със заповед на Славчо Атанасов и оглавена от председателя на Общинския съвет Илко Илиев. В нея, освен оторизираните общински служители и експерти, влязоха по покана на кмета и граждани.

Пловдив е първият град, в който след обществен натиск и реакция от страна на общинската управа, бе направен пробив в опита да се сложи ред при монтирането на антените. По предложение на Илиев на 25 юни 2009 г. Общинският съвет взе решение за предприемане на мерки за намаляване на вредното въздействие на електромагнитните полета, излъчвани от разположените на територията на община Пловдив ретранслатори. Мобилните оператори обжалваха решението. През март тази година ВАС потвърди решението на Общински съвет-Пловдив.

Както Plovdiv24.bg съобщи още миналата седмица, кметът Атанасов изиска със своя заповед районните администрации да предоставят пълната документация за издадените разрешения за монтиране на ретранслаторите в съответните райони. 33 базови станции на мобилни и кабелни оператори, които са в отстояние до 300 м. от детски, учебни и лечебни заведения, са монтирани на територията на район "Централен", става ясно от справката, предоставена от кмета на "Централен" Райна Петрова. Следва ги район "Южен" с монтирани 32 базови станции. В "Източен" са издадени 5 броя разрешителни за монтирането на такива ретранслатори, а в "Западен" - 12. Кметът на "Тракия" Гиньо Матев е представил документацията за издадени 20 разрешителни. 14 са ретранслаторите, монтирани в район "Северен".

В работата си комисията разглежда и конкретни жалби на граждани, които вече постъпиха при Илко Илиев.

Комисията се е разделила на 7 групи, които ще проучат пълната документация по издаването на строителните разрешения в шестте района и голямата община. Паралелно с това юристи подготвят проект за закон, който да урегулира отношенията в тази посока. В момента контролът върху базовите станции и ретранслаторите, както и тяхното поставяне се извършва единствено по стара Наредба от 1991година. Законодателната промяна ще бъде предложена на депутатите, избрани от Пловдив. Комисията ще организира и подписка сред пловдивчани с искането за новия закон.

 


Виж коментарите (3)

Още по темата (59):
01.06.2023 Сигнал: Антена на Yettel е насочена срещу стаите на нашите деца
12.04.2022 Пловдивчани към Yettel: Кажете коя генерация са в момента антените на
покрива?
21.03.2022 Позиция: Антената на Yettel не е 5G, няма научни доказателства за
вреда
17.03.2022 Жители на Пловдив за антена на Yettel: Дръвчета вече съхнат заради електромагнитните вълни
12.03.2020 Жители на "Тракия" на бунт срещу антени на "Теленор": Облъчват ни!
31.07.2019 А1 с подробна информация пред Plovdiv24.bg за новата антена в Кючука
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).