"Юроактив": Меркел и Борисов блокираха по-твърди санкции на ЕС срещу Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:25 / 11.12.2020
2540
След срещата на върха в Брюксел и новите санкции срещу Турция европейски издания коментират защо наказателните мерки не са толкова твърди, колкото настояваха Гърция и Кипър.

Изданието "Юроактив" (Euroactiv) директно пише, позовавайки се на дипломатически източници, че Ангела Меркел и Бойко Борисов са блокирали по-твърди европейски санкции срещу Турция.

Срещу строги санкции са се обявили още и Испания, Италия, Малта и Унгария. Австрия е подкрепила наказателните мерки, докато Франция, която първоначално настояваше за твърд отговор на Европейския съюз, е укротила реториката си срещу Анкара, пише "Юроактив", цитирани от БНР.

Френското издание "Монд" пък твърди, че най-силна позиция срещу санкциите са изразили Унгария и България, които според вестника не искат да застрашат добрите си търговски отношения с Анкара.

На приключилата среща на върха европейските лидери разшириха списъка със санкционирани физически лица и се договориха за изготвяне на доклад до март 2021-ва година за състоянието на отношенията между Турция и Европейския съюз в сфери от политиката до търговията. Освен това Брюксел обяви, че ще координира действията си спрямо Анкара с новата администрация на Съединените щати.

Президентът Реджеп Ердоган пък благодари на тези държави-членки, които са се допринесли за смекчаване на санкциите.

"Разумните страни членки на ЕС предотвратиха играта срещу Турция. И на следващата срещана върха през март има очакване, че този въпрос отново ще бъде обсъждан. Трябва ясно и открито да кажем: Не е възможно да бъде решено нищо срещу Турция на следващата среща на върха в Брюксел", каза Ердоган.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Вижте тези десетки хиляди нови автомобили, Европа се дави от кита...
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).