В Мадрид започват масово тестване за маймунска шарка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:30 / 30.05.2022
1273
От днес в болниците в Мадрид ще започнат тестове за вируса на маймунска едра шарка, съобщава вестник "Вангуардия“.

Пет болници в здравната система на испанската автономна област Мадрид започват от днес да правят PCR тестове, за да "улеснят диагностицирането и да предприемат мерки за контрол на предаването на вируса във възможно най-кратък срок". Отбелязва се, че получените резултати ще бъдат предадени на Главната дирекция по обществено здраве на страната.

Първият случай на заразяване на човек с маймунска едра шарка е открит през 1970 г. Впоследствие диагнозата е поставяна многократно при хора, но обикновено заразените лица са били в Африка. Според медицинските наблюдения вирусът обикновено се предава от животно на човек.

В последно време са регистрирани десетки случаи на маймунска едра шарка в различни европейски страни, както и в Северна и Южна Америка и Австралия. Въпреки това специалистите не разбират напълно начините на разпространение на инфекцията.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Заболяването обикновено протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.

Виж коментарите (2)

Още по темата (75):
29.11.2022 Смениха името на маймунската шарка
28.11.2022 Дадоха ново име на маймунската шарка – явно стана притеснителна
14.09.2022 От САЩ съобщиха за първи починал от маймунска шарка
09.09.2022 Потвърдиха шести заразен с маймунска шарка у нас
02.09.2022 Потвърдиха пети случай на маймунска шарка у нас
31.08.2022 СЗО: Епидемията от маймунска шарка може да бъде спряна
Още новини от Международни новини:
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).