Турция: Гърция заплашва суверенитета, регионалната сигурност и стабилността на своя съсед

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:55 / 03.06.2022
1374
Турското министерство на външните работи осъди остро реакция на Германия в подкрепа на Гърция срещу нарушаване на гръцкото въздушно пространство и прелитания на турски военни самолети над гръцките острови, отхвърляйки твърденията на Берлин като "безпочвени", предаде Анадолската агенция. 

Говорителят на министерството Танжу Билгич реагира на изявления на заместник-говорителя на германското федерално правителство Волфганг Бюхнер и предупреди, че е неприемливо Германия да попада в "провокативната клопка на Гърция и да участва в клеветническа кампания срещу Турция".

Бюхнер направи това изявление в сряда след разговори предния ден между канцлера Олаф Шолц и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно събитията в Източното Средиземноморие. "Ще продължим да защитаваме нашия суверенитет срещу опитите на Гърция да нарушава въздушното ни пространство и да притеснява наши летателни апарати в турското и международното въздушно пространство", каза Билгич.

"Гърция е единствената страна в света, която претендира за повече въздушно пространство от териториалните й води. Ако има някой, който заплашва суверенитета, регионалната сигурност и стабилността на своя съсед, то това е Гърция", подчерта Билгич.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Няколко мълнии паднаха на метри от цяло семейство
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).