ТАСС: "Балкански поток" е окончателно завършен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:31 / 09.11.2020
2168
Строителството на газопровода "Балкански поток“ де факто е завършено, а българският участък от газопровода е свързан с газопровода в Сърбия. Това съобщи информиран източник, участващ в изграждането на газопровода, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Балкански поток" е завършен, свързан е с газопровод в Сърбия, няма официални събития във връзка с завършването на газопровода поради пандемията на коронавируса, а церемонията вероятно ще се състои по-късно ", каза източникът, цитиран от БГНЕС.

През октомври българският министър-председател Бойко Борисов обяви, че строителството на газопровода "Балкански поток" в страната е почти приключило. Той подчерта, че "с изпълнението на проекта "Балкански поток" България ще се превърне в регионален стратегически газоразпределителен център и ще гарантира диверсификация на доставките на газ".

"Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода "Турски поток“ през територията на България. В официалните документи тя се нарича "обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз “паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името "Балкански поток" за газопровода беше предложено от министър-председателя. Беше отбелязано, че линейната част на газопровода трябва да бъде завършена до декември.

"Турски поток, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна линия до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропускателната способност на газопровода от 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (157):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).