Роднини на загиналите при атентата пристигат в Бургас за възпоменателна церемония

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:14 / 28.08.2012
2165
Четиридесет дни след атентата в Сарафово, в България пристигат роднини на петимата загинали граждани на Израел. Днес те ще участват във възпоменателна церемония в Синагогата в София. С тях идва и вицепремиерът и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон, съобщи израелското електронно издание ArutzSheva. Информацията по-късно беше потвърдена и от израелската общност в България.

Близките на жертвите ще останат три дни. Те ще отседнат в дома на израелския посланик в България Шаул Камиса-Раз. Едната проява ще е в Синагогата в София, а другата - в сряда, в Бургас. Визитата им включва срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, както и с министъра на икономиката и туризма Делян Добрев.

От Президентството вече съобщиха, че държавният глава ще присъства на възпоменателната церемония в Синагогата. От правителствения пресцентър не знаеха дали и кога премиерът ще се срещне с роднините на загиналите.

При атентата на 18 юли загинаха 6 души и 33-ма бяха ранени. Бомбата, пренасяна от млад мъж, избухна в автобус с туристи от Израел. Загина и един българин - шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов от село Юруково.

Българските власти все още не са излезли с версия за извършителя, който също загина, и за организацията или страната, която е поръчала взрива. Досега са разпространени само два фоторобота - на атентатора и на негов помощник. Експерти обаче се съмняват, че ще стане ясно кой стои зад атентата, тъй като София е предпазлива да влиза в директни обвинения срещу организации или държави. Така българските дипломати се надяват страната ни да не стане отново мишена за нови терористични актове.

България официално не споделя и версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и Хизбула.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (170):
18.07.2023 Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от "Сарафово"
21.09.2020 Очаква се финалът на делото за атентата на летището в "Сарафово"
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).