ООН разкритикува Франция заради репатрирането на роми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:43 / 28.08.2010
1497
Комитетът за премахване на расовата дискриминация на ООН призова Франция да "избягва" колективното репатриране на роми и изрази безпокойство относно политически изявления с дискриминационен характер в страната.

В серия от препоръки, оповестени след анализиране на положението във Франция по отношение на живеещите в страната малцинства, 18 експерти на комитета заявяват, че са обезпокоени от "политическото говорене с дискриминационен характер във Франция".

Ситуацията се вписва паралелно към "увеличаването напоследък на актовете и проявите с расистки и ксенофобски характер" се казва в документа.

По-специално експертите критикуват "колективното" връщане на ромите в последните дни без "тяхното свободно, пълно и ясно съгласие" и искат от Франция "да избягва колективното репатриране". Експертите също така съобщиха, че комитетът се готви да сезира институциите на Евросъюза да се ангажират в разрешаването на проблема с ромите, който е европейски проблем и трябва да бъде разрешен по глобален начин.

В отговор на изводите от доклада на Комитета на ООН от френското министерство на външните работи обявиха, че Франция спазва стриктно европейското законодателство и международните си ангажименти, касаещи ромите.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш дори стигна по-далеч като нарече документа "краен, с карикатурен характер и с множество фактически грешки". Държавният секретар подчерта, че нито една страна членка на ЕС не е критикувала Франция за политиката й по отношение на ромите.


Виж коментарите (6)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).