Дерек Шовин е признат за виновен за смъртта на Джордж Флойд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:15 / 21.04.2021
1191
Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА.

Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства.

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението - а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Забраниха знамето на ЕС на "Евровизия 2024": ЕК иска обяснения за...
ЕК за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват,...
Четиридневната работна седмица започва лека-полека да става реалн...
Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
Почина актьор от велик филм
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).