Българите в Норвегия гласуват при безпрецедентни противоепидемични мерки

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
11:15 / 04.04.2021
2346
Българите в Норвегия гласуват в 10 избирателни секции днес, за първи път е разкрита секция в Бодо (или Будьо/ Bodø), съобщиха за Plovdiv24.bg наши сънародници там. Изборите протичат при изключителни противоепидемични мерки, като във всички постове в социалната мрежа се напомня на хората, че в изборното помещение е задължително носенето на предпазна маска, въпреки, че в много краища на Норвегия в момента маската не е задължителна.

Правилата за гласуване по време на пандемия са описани в точки в редица постове на председатели на комисии в социалната мрежа отпреди няколко дена. В тях се казва, че избирателите трябва да спазват 2 метра разстояние един от друг, а когато това е невъзможно, трябва да се ограничава времето на контакта под 15 минути. Задължителна е дезинфекцията на ръцете при влизане и излизане от помещението. За целта на няколко места са поставени диспенсъри с дезинфектанти за улеснение.

Не е желателно едновременното присъствие на повече от 4 човека в помещението, като членовете на избирателната комисия не влизат в това число. Ограничението не важи за членове на едно и също домакинство.

В помещенията не се допускат лица с температура, кашлица, отпадналост, болки в мускулите, задух, болки в гърлото. Лица, които са в изолация, или в изчакваща карантина също не се допускат до избирателната секция.

Един от членовете на избирателната комисия задължително е на разположение и ще отговаря за спазването на противоепидемичните мерки.

За българите в Норвегия е добре известно, че правилата се спазват на 100% там.

Тези, които не са включени в избирателния списък на съответната избирателна секция, в която желаят да гласуват, също могат да упражнят правото си на глас, попълвайки на място декларация за гласуване /Приложение № 22-НС/, съветват в социалната мрежа.

Гласуващите удостоверят самоличността си с валидни документи за самоличност: български паспорт или лична карта.

С Решение на Централната избирателна комисия, избирателите се допускат да гласуват в случаите, когато удостоверяват самоличността си пред СИК извън страната с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г., като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).