Ясно е вече българското предложение за "Оскар"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:18 / 06.11.2020
2918
Комисията по избор на българско предложение за наградата "Оскар" за чуждестранен филм към Националния филмов център, председателствана от Милко Лазаров, избра българския претендент - "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, съобщиха от институцията.

Филмът е носител на голямата награда "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят - Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Продаден е за разпространение в над 10 държави.

"Бащата" е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд Евроимаж и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на Оскарите, след СЛАВА през 2017.

В центъра на историята в "Бащата" стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво, "аджеба", иска да му каже тя, и защо звъни не на него, а на съседката.

Синът му Павел (Иван Бърнев), твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си татко от поразии.

Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. "Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите", споделят авторите, почерпили сюжета, колкото и да е странно, от свое лично преживяване.

През 2019 "Бащата" спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино - "Кристален глобус" за най-добър филм на Международния филмов фестивал Карлови Вари, един от най-престижните кино форуми в света. В последвалата си фестивална кариера филмът обра редица призове, сред които наградите на публиката в Триест, Италия, и Сахалин, Русия, и наградите на критиката и младежкото жури в Арас, Франция.

Журито на фестивала на българското кино "Златна роза" пък удостои "Бащата" с награди за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра мъжка роля, споделена между Иван Бърнев и Иван Савов. Към момента филмът е продаден за киноразпространение в над десет държави.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3169):
15.05.2023 Двама холивудски мачовци се разбраха за нов филм
17.05.2022 Трудно бихте я познали! Вижте как изглежда днес една от участничките в "Ергенът"
01.04.2022 Лили Иванова разпродава тениски, албуми и автографи, цените започват от 1
лев
31.03.2022 Хостеси обират чанти по тузарски барове, две от тях вече са арестувани
31.03.2022 Ваня Щерева: До всички, с които се прегръщахме тези дни - сори, дано ви няма нищо
31.03.2022 Мъжът на Сашка Васева: Монахини се грижат за нея
Още новини от Любопитни новини:
Мастагарков с призив към шофьорите пушачи: Моля Ви, не го правете...
Почина световноизвестен дизайнер, правила расото на Папа Йоан Пав...
Баща му е български арменец, майка му рускиня, световноизвестен е...
Не перете дънките си в пералня. Ако са мръсни - накиснете ги за ч...
Златното момиче Катрин Тасева с пищно кръщене на сина си в новото...
Сценаристите на "Под прикритие": Как е възможно БНТ да отпуска бю...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).