Виена е най-добрият град за живеене за 2018 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:58 / 14.08.2018
4282
Австрийската столица Виена беше обявена за най-добрия град за живеене в света за 2018 година, предават световните агенции. Това е първият случай, в който европейски град е начело в глобалното проучване на списание "Икономист". В класацията са подредени 140 градове по фактори като политическа и социална стабилност, престъпност, образование и достъп до здравеопазване. Австрийската столица редовно оглавява по-широкообхватен индекс, изготвян от консултантска компания "Мърсър" (Mercer), за качеството на живот в градовете.

Първите десет места в класацията са разпределени между Австралия (Сидни на 5-о място, Аделаида на 10-о място), Япония (Осака на 3-о място, Токио на 6-о място), Канада (Калгари на 4-о място, Ванкувър на 6-о място и Торонто на 7-о място) и Дания (Копенхаген на 9-о място, единственият друг европейски град сред водещите). Мелбърн, който е на втора позиция тази година, беше седем години подред на първо място. 

Разликата между трите най-добри града е малка - Виена и Мелбърн са само на 0.7 пункта един от друг. За Осака се отбелязва подобряване на обществения транспорт, както и непрекъснатото понижение на равнището на престъпност, което е довело до по-високо класиране при критериите инфраструктура и стабилност, така че японският град е на 0.7 пункта след Мелбърн. На дъното на класацията са сирийската столица Дамаск, тази на Бангладеш - Дака, и град Лагос в Нигерия. Българските градове са извън класацията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).