В Казахстан спират да пишат на кирилица

Автор: Гено Петров
Коментари (3)
17:39 / 04.09.2019
7702
От началото на новата си сесия долната камара на казахстанския парламент ще започне де използва латиница вместо досегашната кирилица, съобщи днес парламентарната пресслужба, предаде ТАСС.

Всички табели в сградата и всички имена на депутатите, изказващи са от трибуната, са изписани на латиница, се казва в съобщението, поместено на уебсайта на парламента. Текстът на съобщението обаче е написан на досегашната кирилица.

На 26 октомври 2017 г. тогавашният президент на Казахастан Нурсултан Назарбаев подписа указ за преминаването на казахския език от кирилица на латиница. На правителството бе възложено преходният период да завърши поетапно до 2025 г. Новата азбука ще се състои от 32 букви, някои от които с диакритични знаци.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. В момента официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР. Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).