Трифон Зарезан срещу Свети Валентин в деня за прошка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:57 / 14.02.2010
17744
В днешната неделя българинът празнува в един ден тъкмо три празника - Свети Трифон (по Юлианския календар), Свети Валентин (по Грегорианския) и Заговезни, които тази година съвпаднаха.

Прошка всеки трябва да даде, а дали днес ще отпразнувате Свети Валентин, Трифон Зарезан или ще съчетаете двата праника, всеки сам решава.

Свети Валентин се слави като празника на любовта. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.[1] Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Кой от двата празника предпочитат да празнуват пловдивчани? Вижте във видеото към новината.

Споделете и какво ще празнувате вие в коментарите към новината.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (8)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).