Точно в 20.30 часа сателитите на Илон Мъск ще прелетят над България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:49 / 16.09.2021
14999
Тази вечер в небето над България ще може отново да наблюдаваме изстреляната преди два дни нова серия сателити "Старлинк“, съобщи за bTV Пенчо Маркишки от Института по астрономия.

От 20:30 ч. за София редицата от светлини ще се появи от север-северозапад. Най-високо тя ще бъде около 20:33 ч. и ще се сниши към хоризонта около 20:35 ч.

От Варна сателитите ще се виждат с по-ниска яркост и ще преминат ниско над западния хоризонт, поради което е добре да се потърси по-тъмно наблюдателно място, съветват от Института по астрономия. 

Редицата ще се появи във Варна в 20:31 ч. от северозапад. Около 20:33 ч. тя ще бъде най-високо и ще се сниши около 20:35 ч.

Сателитите ще бъдат видими с невъоръжено око от по-тъмните места в градовете, но с бинокъл наблюдението им ще бъде по-ефективно.

Сателитите са на компанията "СпейсЕкс“. Целта на проекта е чрез тях в орбита около Земята да бъде осигурен бърз и надежден интернет на повече точки на земното кълбо.

За целта от компанията изстрелват в ниска орбита хиляди малки сателити, които образуват "мрежа“ около планетата ни, като по този начин интернет достъпът ще стане по-масов и лесен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).