Ще има ли "второ пришествие" на Черната смърт?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:34 / 23.11.2021
2183
Учените са построили модел за изучаването на условия, в които най-добре се развива чума. Изследователите са използвали исторически данни (серологични тестове, случаи на чума при хора, записи за климата и данни за почвата). Изследването е публикувано в изданието Global Change Biology.

Резултатите са показали, че популациите гризачи в западната част на САЩ са с 40% по-склонни към заразяване в последните години. Това според учените е свързано с повишаването на температурите, което се наблюдава от 50-те години на миналия век насам, а то на свой ред означава, че рискът от разпространение на чума от гризачи върху хора се увеличава, макар и в по-незначителна степен. Но учените отбелязват, че вероятно няма да има "второ пришествие" на Черната смърт, независимо от увеличаването на случаите на зараза. В днешно време болестта се лекува със съвременни антибиотици.

С чумата, вероятно, имаме доста по-малко поводи за безпокойство в сравнение с риска от летни пожари и други бедствия, предизвикани от повишаването на температурите в Западните Щати. Ако не нощувате там, където могат да ви ухапят бълхи, то вие вече сте отрязали основния път, по който болестта се разпространява сред хората, отбелязват учените.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).