Щатът Калифорния одобри закон за "самошофиращи се" автомобили

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:30 / 27.09.2012
3027
В САЩ няколко щата вече ратифицират закон, който прави легални автомобили, които се шофират сами. Най-напред в разработката на такъв автомобил е IT гигантът Google, който разработва и тества такива автомобили от известно време. 

След като във вторник следобед (местно време) губернаторът на щата Калифорния Джери Браун подписа закон, разрешаващ "самоуправляващи се" автомобили, един от създателите на Google Сергей Брин обяви, че очаква този тип автомобили да тръгнат масово по пътищата до 5 години. Според него те ще са по-безопасни и по-икономични. Според закона, правоспособен шофьор трябва да е през цялото време в колата по време на движението й и трябва да е в състояние да поеме управлението, ако нещо се обърка. Подобен закон бе подписан миналата година и от щата Невада.

Губернаторът обяви, че с подписването на този закон научната фантастика става утрешна реалност.

"Самоуправляващите се" коли на Google разполагат с множество сензори и 360-градусов радар, както и интелигентна система, която обработва цялата постъпваща информация, за да може безопасно да движи колата към предварително зададена дестинация, спазвайки пътни знаци, отчитайки наличния трафик и дори "забелязвайки" приближаващи пешеходци.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Малшанс за участник в "Скрита самоличност", загуби 48 000 лв
Светлана Гущерова внезапно изчезна
Българското Барби с неочакван завой в професионален план
Критиките към Сашо Кадиев не спират, обявиха го за неграмотен
Специалист с тежка диагноза за психическото здраве на Галена
Легендарен български актьор е прикован към леглото, но не иска да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).