ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Предлагат въвеждането на 4-дневна работна седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:18 / 09.10.2014Коментари (9)2975
©
4-дневна работна седмица предлага Международната организация на труда (МОТ) с мотивите, че така ще се намалят заболяванията сред работниците и ще се намалят трудовите злополуки. Според експертите по-малкото часове в офиса ще направят служители по-трудоспособни.

"По-дългото работно време стимулира хората да симулират, че работят повече", се казва в становището на организацията. Експертите са категорични, че освен по-мотивираща по-кратката работна седмица води и до намаляване на грешките в трудовия процес. 4 дни в офиса щяло да доведе и до по-малко заболявания сред работниците. "Служителите ще имат повече време за личен живот.

Това ще ги направи по-удовлетворени и несъмнено ще се отрази и в работата им", твърди психологът Марина Стефанова. Социалните партньори обаче са скептични към идеята на МОТ.

"Сега българите работят повече от 5 дни в седмицата. При сегашните условия е трудно да се приложи идеята за по-малко работни дни", обясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Преминаването на по-кратка работна седмица беше въведено у нас в няколко общински администрации през 2010 г. Мярката тогава целеше да се намалят разходите на местните власти. Антикризистната идея намали заплатите на чиновниците с 15-20%.

Според експертите на МОТ обаче по-кратката работна седмица може да се използва като мярка срещу съкращения.

При криза фирмите могат да намалят работното време с 20%, вместо да уволнят 20 на сто от подчинените си.

На фона на това експерти от Института за икономически изследвания на БАН прогнозират, че в близките години заетостта у нас няма да се повишава.

"На фона на общата икономическа ситуация, инвестиционна активност и бизнес климат няма голям оптимизъм за нарастване на работните места", обяснява зам.-директорът Искра Белева.

Анализ на института показва още, че най-нископлатените служители в България са чистачи, строители и заетите в сферата на селското и горското стопанство. Данните на 2010 г. показват, че тези работници са получавали средно по 991 лв. годишно или по 82,50 лв. на месец.

По данни на Националния статистически институт в края на юни 2014 г. възнагражденията в тези сфери варират между 660 и 670 лв. и продължават да бъдат сред най-ниските.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
И без това плащат по малко от четеридневна работна седмица ,така че все ми е през дядовия .
+2
 
 
Хаха, много ме радваше вчера един , който каза, че ако е възможно, работодателите и 8-дневна работна седмица щяха да въведат, пък работници - да не ходят на работа...:] Ако трябва да сме сериозни - за нашите стандарти това е невъзможно. Системата се прилага в доста по-развити икономики от нашата и без особен успех(основно го изтъкваха с администрацията, ама тук не вършат кой-знае каква работа, та...). Иначе - да, дали ще работиш 5 дни по 8 часа,или 4 по 10- на теория е едно и също...На практика - често смените по 8 часа са по 8.30, 9, та даже и по 10 часа, осигуряват те на 4, пък ти плащат за 2...Промяната трябва да е при всеки един (индивидуално), а не само в качеството му на работник/ работодател. Начинът на мислене ни е сбъркан...
0
 
 
Това се отнася за дурйави кудето хората отиват да работят и работят усурдно . А не да им минава времето като в Булгаря.
+5
 
 
В България това едва ли ще се случи,българинът работи не само повече от 5 работни дни, но и повече от 8 работни часа на ден. Бизнесът в Б ългария никога няма да позволи това.
+3
 
 
не се вързвайте на тия глупости, ако сериозно предлагаха нещо подобно, щяха наистина да се постараят и да предложат пълен и задълбочен план/анализ и цялостно решение... това сега е .. лаф да става
Aнонимен
на 09.10.2014 г.
0
 
 
А как ще се осъществи това в административните органи,които работят с граждани? Рязко влошаване на обслужването и опашки.Трябва да се увеличава работното им време ,чрез наемане на нови хора ,като дори и в почивните дни има дежурни.Това би намалило необоснованите отсъствия в работно време на останалите.Трябва да се намалят само часовете на работната седмица.Някой задава ли си въпроса как ще е обслужването в болници ,ДКЦ,Данъчна служба ,кметства ,МВР ,КАТ и пр.
+4
 
 
Чета глупости и се чудя кой ги съчинява. Едва ли намаляването на работното време ще увеличи качеството на труда. Само увеличение на заплатата би стимулирало един работник да се труди по усърдно. Защо му е повече свободно време, когато няма средства?! Ясно е, че в България на повечето места действа принципът "Аз се правя, че работя, а той се прави, че ми плаща". Служителите трябва винаги да бъдат стимулирани, иначе е напълно естествено да се губи мотивация и нивото на качество на работа да пада, от което пък страда цялата фирма.
Aнонимен
на 09.10.2014 г.
+6
 
 
Вместо да се прави скок от петдневна към четиридневна работна седмица, по- правилно е постепенно да се намаляват работните часове в петък /и следователно общия брой работни часове за една седмица/, докато се стигне до работа в петък до обяд. Така ще се види и оцени ефектът. Едва тогава може да се мисли за четиридневна седмица. Разбира се, четиридневна и дори тридневна седмица трябва да може да се въвежда веднага от фирми във временно затруднение, за да не съкращават персонал.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: