ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Поппандов: Хайтов искаше да играя в "Капитан Петко войвода"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:54 / 17.09.2019Коментари (0)8306
©
Чествания в цялата страна ще ознаменуват 100 години от рождението на големия писател Николай Хайтов, който почина на 82 години през 2002 г. Кулминацията ще бъде навръх рождения ден на класика -  на 15 септември, в Народния театър с участието на Васил Михайлов и Васил Банов.

Банов ще изпълни драматизация по разказа "Дърво без корен“, а Михайлов ще разкаже за срещите си с писателя и неговото творчество. Тогава ще бъде представен спектакълът "Палежи и грабежи“ по разкази на Хайтов, постановка на Смолянския театър, режисирана от Юрий Дачев.

Във фоайето на театъра гостите ще могат да разгледат изложбата "Творчески щрихи“ със скулптурни портрети на Александър Хайтов и илюстрации към "Диви разкази“, дело на млади творци.

Събитията се провеждат със съдействието на Министерството на културата, Фондация "Памет“, Община Пловдив и Националната филмотека.

Актьорът Павел Поппандов сподели пред "Ретро" свой спомен от срещата си с Николай Хайтов:

"Така се случи, че съдбата ме срещна с Николай Хайтов, един от най-изявените български писатели, който остави трайно творчество, което можеш да четеш по всяко време. Участвах в два филма по негови сценарии – "Дърво без корен" и "Мъжки времена". Интересно е да се знае тази подробност, че веднага след "Козият рог" Методи Андонов е искал да прави "Мъжки времена". Имах с него един разговор, той ме беше поканил за филма и трябваше да играя ролята на Велко. Но така се случи, че Методи си отиде от този свят.

Няколко години по-късно Еди Захариев взе сценария на "Мъжки времена" и го направи. И "Козият рог", и "Мъжки времена", и "Дърво без корен" са много, много добри филми. Доказателство за това са наградите, които получиха не на наши кинофестивали, а на престижни международни фестивали.

Години по-късно започна подготовка за снимките по един прекрасен сценарий – "Капитан Петко войвода". Режисьорът Неделчо Чернев ме покани да играя, аз обаче бях свързан с друг ангажимент и отказах. Тогава се срещнах с Хайтов, който много любезно и настойчиво ме помоли да взема участие във филма. Спомням си колко енергично и разпалено, със страст, говореше за капитан Петко воевода, който е действителна историческа личност.

Невъзможно беше да се съглася, отказах му. И аз изпитах горчивина, и на него не му беше много приятно. Ролята, която ми се предлагаше, беше втората – на Малък Петко. И явно Хайтов си е представял, че бих могъл да се справя с нея. И така се разминахме. Това всъщност беше единствената ми среща с него, тя продължи около час, говорихме в киноцентъра.

Това, което на мен ми е допадало и до ден днешен ми харесва, е, че почеркът на Хайтов е много земен, много човешки. Това е качество и когато то е подплатено и с талант, резултатът е на висота. Той е написал "Дърво без корен". Дървото не може без корен. И при него е така – дълбоки корени в българската земя, от там черпи сили, от там черпи талант, от там черпи вдъхновение и пише така.

Не съм съжалявал, че отказах ролята след големия успех на сериала "Капитан Петко воевода". Обратно, изпитах радост.

Истината е, че ако бях приел това участие, щях да се размина с други много хубави български филми – "Равновесие",  "Оркестър без име". Пътят ми щеше да тръгне в друга посока, нямаше да имам тези срещи с Людмил Кирков".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: