"Пловдив в техните спомени" отразява възрожденския дух на града

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:58 / 16.12.2009
2052
Предизвикателство и апел за възраждането на пловдивския дух - така общинският съветник Любозар Фратев окачестви книгата „Пловдив с техните спомени". Текстовете в нея са почти непознати на съвременните пловдивчани, допълни бизнесменът. Той призна, че четивото успешно пресъздава атмосферата и детайла на времето - втората половина на 19-ти век, когато Пловдив е столица на Източна Румелия. Издаването на „Пловдив с техните спомени" е финансирано от Новиз АД - Пловдив.

Книгата е „шест плюс шест в едно", каза съставителят й - дългогодишният преподавател по българска възрожденска литература доц. д-р Юлия Николова. Тя уточни, че мемоарните текстове са на шестима големи възрожденци, трима от които - почетни граждани на Пловдив. Другата „шестица" изразява броя на гледните точки към града - от авторите, през техническите ръководители, до читателите. Илюстрациите към книгата говорят по един и същ начин с текстовете, каза още доц. Николова. Тя даде пример как Любен Каравелов пише за онова, което прекрасно е изобразено на платната на Мърквичка и Цанко Лавренов.   

Премиерата на „Пловдив с техните спомени" е довечера от 18.30 часа в зала „Съединение" на Историческия музей. Книгата включва текстове на Иван Богоров, Иван Вазов, Йоаким Груев, Найден Геров, Любен Каравелов и Христо Г. Данов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ


Източник: Дарик

Виж коментарите (1)

Още по темата (1):
14.12.2009 Нова книга за Пловдив представят в сряда
Още новини от Любопитни новини:
Ръчно тъканите български килими достигат до 1200 евро
Разкриха нови подробности около Ергена
Известно синче подкара мощно BMW със 192 км/ч
Наричат тази билка "зимна череша", помага при стрес и тревожност
Невероятно ниски цени по нашето море, народът не вярва на очите с...
Протоколен гаф: Поканиха покойния Иван Ласкин на прием


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).