Откриват изложбата "Девет товара коприна" в Етнографския музей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:49 / 31.10.2008
1777
Изложбата "Девет товара коприна" с експонати от регионален Исторически музей - Хасково ще бъде открита в понеделник от 17.30 часа в Етнографския музей.

Хасковският регион е известен с отглеждането на копринената буба. Първите български майстори, обучавани в Одрин и Истанбул, по-късно се установили да работят в Ивайловградско, Свиленградско, Любимец и Хасково, където започва професионалното отглеждане на буби. Изложбата запознава с техниката за производство на коприна от древността до наши дни и показва домашнотъкано "финиково" платно, изработено на традиционен хоризонтален стан, както и копринени платна, тъкани в първите фабрики в Хасково на "железни станове" от началото на 19 век. По-заможните градски семейства в Хасковския край са правили чеиза на дъщерите си от скъпите копринени платове, бродирани с много любов и майсторлък. Повечето от платната са с естествения цвят на пашкулите, но се срещат и оцветени тъкани. Красотата и блясъка на коприната и днес носят възхищение у всеки, който ги погледне.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Марина Стоименова: Гледам го и не мога да го осъзная
Алекс Гърдева: Бони показа много подлост и наглост!
Журналист за "Денсинг старс": Позорен финал! Крайно несправедливо...
Пловдивчанин спечели "Като две капки вода", а снощи пловдивчанка ...
Марина Стоименова роди
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).