Откриват изложба по случай 20 годишнината от създаване на група "Ръб"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:50 / 10.11.2009
1019
Изложба по случай 20 годишнината от създаване на група "Ръб" ще бъде открита от днес до 20 декември в галерия Сариев.

С изложбата "На ръб - идеалът" ще се отбележи и 20-годишнина от падането на Берлинската стена, 20 години демократични промени в България. Изложбата в Галерия Сариев и акциите, свързани с нея в artnewscafe, са начин да се провокират различните прочити и оценки на социалните рефлексии на нееднозначните процеси в обществото през изминалите години и техните измерения през призмата на социално ангажираното изкуство. "На ръб - идеалът" е изложба-въпрос, зададен от ръба на стената, разделяща миналото от настоящето, празника от равносметката.

Създадената в края на 1989 година група "Ръб" е феномен в пловдивския художнически живот и емблема на съвременното българско изкуство от 90-те, наричано "неконвенционално". Групата е учредена от пловдивски художници, някои от които със стабилна творческа биография до този момент и забележително участие в "неконвенционалните" акции от втората половина на 80-те. Съдателите на "Ръб" са: Албена Михайлова, Венета Маринова, Ивайло Григоров, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Данчо Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков, но с течение на времето някои се оттеглят или напускат България. Важна роля за творческото развитие на групата има изкуствоведът Димитър Грозданов, а за реализацията им - галеристът Стефан Акрабов.

Галерия Сариев прави първото ретроспективно представяне на "Ръб" по случай 20 години от създаването им, събира отново авторите в една изложба, която от история се превръща в съвременност и среща зрителите с тази (за някои изненанадваща) част от Пловдив. Самото събиране на "ръбовете", позитивната им енергия при осъществяването на изложбата, помощта им, са част от емоцията на самото представяне.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?
Още по-голямо щастие сполетя Неделя Щонова след Dancing Stars
Родните звезди разкриха тайната си за бързо намаляване на килогра...
Звездна пловдивчанка с повод да почерпи днес: Нямам време да оста...
Сашо Кадиев към Алек: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).