Ново изследване дава подробни разяснения за раковите клетки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:09 / 24.11.2021
1740
Ново изследване на учени от National Cancer Institute във Великобритания ни дава подробни разяснения за механизма на действие на раковите клетки. Според тях, те се разрастват като образуват "малки пипала", с които изсмукват силата на имунните клетки.

Изследването установява, че раковите клетки "обезоръжават" своите потенциални нападатели - клетките на имунната система, като изсмукват митохондриите, благодарение на които те функционират.

Чрез този механизъм раковите образувания метастазират и се превръщат в заплаха за живота. Тогава имунната система е силно потисната и не може да спре този процес.

До този извод се стига след експеримент в лабораторни условия, при който се използват клетки от рак на гърдата и имунни Т - клетки. Под микроскоп се установява, че двата вида клетки са физически свързани чрез малки пипала с ширина между 100 и 1000 нанометра, което е в пъти по-малко от един косъм.

При оцветяване на митохондриите, които осигуряват енергия за клетките, с флуоресцентно багрило се вижда, че те се изтеглят от имунните клетки към раковите през нанотръбите. "Това е напълно нов механизъм, чрез който раковите клетки избягват имунната система и ни дава нова цел, към която да се стремим", коментират учените, цитирани от Independent.

Те правят експеримент с инжектиране на инхибитор на образуването на нанотръби в миши модели, използвани за изследване на рак на гърдата и на белия дроб. Така установяват значително намаляване на туморния растеж, което е повече от обнадеждаващо. Тепърва обаче предстоят опити върху животни и евентуално прилагане на този тип терапия и при хора с различни онкологични заболяване с цел забавяне на тяхното развитие.

Онкологичните заболявания от години са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Основното, което се знае за тях, е, че най-важни са превенцията и ранното диагностициране.

С годините лечението на различни ракови заболявания се променя и развива, а учените не спират да търсят отговори на редица въпроси - като например как раковите клетки се размножават в организма и успяват да подтиснат имунната система.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).