Костите на веганите по-чупливи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:00 / 24.11.2020
1512
Неконсумиращите месо, особено веганите, са изложени на по-висок риск от счупване на костите си поради по-ниския прием на калций и протеини, сочи ново изследване на Оксфордския университет.

Проучването на EPIC-Оxford, в което са участвали почти 55 000 британци, заключава: "Неядящите месо особено веганите, са пред по-висок риск от пълни или някои специфични като място фрактури, особено фрактури на тазобедрената става.

"Това е първото такова мащабно проучване на група на диета с общи и с множество специфични места на фрактури при вегетарианци и вегани, а констатациите предполагат, че здравето на костите при веганите изисква допълнителни изследвания.“

Участниците бяха категоризирани в четири групи, състоящи се от 29 380 ядящи месо, 8037 ядящи риби, 15 499 вегетарианци и 1 982 вегани.

При изследването, което е публикувано в списание BMC Medicine, участниците били помолени да попълнят въпросник, който пита за диетата, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската история.

В доклада се казва: "В сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците и веганите са имали по-висок риск от фрактури. Като цяло веганите в това проучване са имали по-висок риск от тотални и някои специфични като място фрактури (тазобедрена става, крак, прешлен), отколкото ядящите месо.

"Най-силните асоциации се наблюдават при фрактури на тазобедрената става, за които при ядящите риба, вегетарианците и веганите имат по-висок риск.

"Тези разлики в риска могат да бъдат обяснени отчасти с по-ниския среден ИТМ (индекс на телесна маса) и по-ниския среден прием на калций и протеини при неядящите месо."

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., може да замърсява възду...
Бивша на Григор Димитров обра точките на Met Gala 2024
Храните, които подуват корема
Голяма наша актриса има рожден ден днес
Този тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее въ...
Софи Маринова на една сцена с голямата Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).