Един витамин има голямо значение за мозъка ни
Пролетта е сезонът на зеленолистните зеленчуци. И именно сега е идеалното време да хапваме свежи спанак, кейл, коприва, зелени салати и рукола. Освен вкусни, част от тях са богати и на един витамин, за който сякаш не се говори толкова много, а е особено важен за здравето ни - витамин К. Откриваме го още и в брюкселско зеле, зелен грах и броколи.
За витамин К знаем, че играе ключова роля в съсирването на кръвта и подпомага здравето на сърдечно-съдовата система и ставите. Но ново изследване показва и неговата значимост за добрата функция на мозъка.
Връзката между витамин К и здравето на мозъка
Според проучването, проведено от учени от университета Тъфтс и публикувано в Journal of Nutrition, липсата на достатъчно витамин К може да повлияе отрицателно на когнитивната функция и здравето на мозъка с напредване на възрастта.
Изследването е проведено върху мишки и установява, че ниските нива на витамин К са свързани с повишено възпаление, влошена памет и намален растеж на нови мозъчни клетки в хипокампуса - област от мозъка, важна за способността за научаване и паметта, и известна със способността си да генерира нови неврони.
"Има също изследвания, които показват, че витамин К допринася за мозъчната функция и че мозъчната функция намалява по време на процеса на стареене. Витамин К изглежда има защитен ефект. Нашето изследване се опитва да разбере основния механизъм за този ефект, така че един ден да можем да се насочим конкретно към тези механизми", казва Тонг Джън - водещ автор на проучването, цитирана от SciTechDaily.
Предвид резултатите екипът от изследователи не препоръчва на хората да започнат да приемат витамин К като добавка. Вместо това съветват за здравословен и балансиран начин на хранене. Като, разбира се, зеленчуците са ключова част от него, пише lifestyle.bg.
"Знаем, че здравословната диета работи и че хората, които не се хранят здравословно, не живеят толкова дълго или не се справят толкова добре когнитивно", допълва проф. Сара Буут.