Българка проектира космически град на Марс

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:51 / 05.01.2021
4243
Архитект Калина Калчева е от Варна. Специализирала е градоустройствена архитектура в Германия. Проектът и "Марс 25", съвместен с Института по космически изследвания към Софийския университет, е селектиран за последния етап от конкурса на НАСА и Европейската космическа асоциация, посветен на архитектурни решения, свързани с проектирането на град на Марс.

В конкурса са участвали 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят, 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат само 30 участници, което се очаква да стане ясно в края на януари 2021 година. Даниела Стойнова разговаря с архитект Калина Калчева за предизвикателствата на конкурса и идеята на проекта "Марс 25".

Космическият град ще представлява съоръжение с надуваема структура и скеле от спалви и материали, използвани в ракетостроенето. След като бъдат транспортирани компонентите, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда, обясни Калчева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).