Ужас! В Пловдив сме джендър неутрални, идват да ни оправят

Автор: Любомир Минчев
Коментари (8)
16:10 / 28.05.2018
26209
Жителите на Пловдив ще изследват как се чувстват жените на града. Как ви се струва? На пръв поглед нищо обезпокоително, напротив, жените заслужават огромно внимание и уважение. Проектът на Българския фонд на жените е "Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“ – част от програмата на "Пловдив 2019“

Това, което ще се случва, вече е публикувано в някои медии. Проектът е одобрен, усвоени са едни пари и това е положението. Ще разберем "как се чувстват жените в публичното пространство и какви са пречките пред пълноценното им социално включване“.

Нищо няма да разберем. От формулировката на проекта може свят да ви се завие и първото усещане е, че яко ви будалкат. Вижте какво ви обясняват: "Проектът предизвиква досегашното разбиране за градоустройството и публичната среда като джендър неутрални и настоява за нов, социално сензитивен подход към градското планиране. За да бъде постигнато високо качество на живот в града, е нужно всички хора - жени и мъже от различни възрастови групи, етнос, социален статус и пр., да имат правото да се чувстват свободно, безопасно и комфортно в публичното пространство“.

Това за мъжете и жените, че имат право да са свободни, откритието на годината ли ще бъде? Ако е така, то е за Нобелова награда. И дали сте били наясно, че градоустройството и публичната среда в Пловдив досега са били джендър неутрални. Ако обичате, настоявайте за сензитивен подход към градското планиране. Все пак сте граждани на Европейска столица на културата.

"Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“ е проект, който предлага модел за устойчиво развитие чрез подход отдолу нагоре, в който гражданите – жени и мъже от всички социални прослойки, възраст и етнос, са овластени да идентифицират проблеми и предлагат решения за подобряване на градското пространство, а български и международни творци ще демонстрират иновативни и ефективни намеси в градската среда. Проектът е мултижанров и предлага уникален подход за преосмисляне и трансформиране на града, който може да бъде репликиран в национален и международен контекст. "Усещане за град“ се основава върху идеята за града като сигурно и инклузивно място, в което всички хора, особено жени и момичета, деца, както и уязвими групи като ромската общност и хората с увреждания, живеят свободно и сигурно, а тяхната неприкосновеност е гарантирана от градската среда като основно човешко право.“

Хайде, стига словесно безумие, време е да го облечем в някаква форма. В случая методът, по който ще бъдат анализирани нагласите и преживяванията на пловдивските жени, се нарича "изследователски разходки“ и бил разработен от международната неправителствена организация Womenability, базирана в Париж, партньор по проекта. Звучи толкова авторитетно, че колкото и акъл да имаш в главата, трябва да изглеждаш глупаво. Затова е важно да бъдат реализирани такива празни проекти.Те правят впечатление на празна глава.

Изследователските разходки стимулирали участниците в тях да съдействат в един процес на преосмисляне на града. Така Пловдив ще бъде съвсем преосмислен с разходки  в кварталите "Тракия“ и "Прослав“ на 2 и 3 юни. Градската джендър промяна ще настъпи след две разходки във всяка локация – една в група само от жени и една в смесена. Групита не могат да надвишават 20 души. За целта граждански активисти, местни лидери, джендър експерти, архитекти, експерти по градско планиране, представители на местната власт и други ще бъдат обучени в метода на провеждане на изследователските разходки.

Моите уважения към "Фондация 2019“, но е хубаво персоналът й да се запише на тези разходки и после да ни обясни човешки как става трансформацията в джендър определени същества след толкова време неутралност. А и ще разбере значимостта на проекта, който е одобрил.

И така ще пристъпим към последния и най-иновативен етап от проекта, според авторите  - лятото на 2019-а когато български и международни творци ще бъдат поканени да трансформират градското пространство, като създадат site-specific арт инсталации в "Тракия" и "Прослав", основавайки се на реалните препоръки и идентифицираните нужди на гражданите, участвали в изследователските разходки.

Приятни разходки! Дръжте се за ръце и не бъдете джендър неутрални!

Виж коментарите (8)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).