Румен Радев се напъва да роди мишка

Автор: Любомир Минчев
Коментари (3)
13:46 / 03.02.2021
6402
Заявката за президентски мандат е политическо събитие. А за втори може да мине и за политическа грешка,  както и за политическа наглост, ако го прави Румен Радев. Той избра да ни информира за решението си на 1 февруари – когато почитаме жертвите на комунистическия режим. Към тази дата българският президент гледа с отвращение – нито веднъж не я отбеляза за четири години. Сякаш ни казваше: Аз не съм един от вас, но искам пак да ви бъда президент.

Румен Радев поиска втори мандат през труповете на стотиците избити българи, без да обели и дума за тях. Направи го подло, страхливо и изправен на раменете на БСП. Не попита дали може да се качи там и има ли право да говори от името на партията. Дори бившият президент Георги Първанов се изуми от това политическо нахалство и го определи като недостойно.

Радев направи поредния си напън да роди мишка. За да искаш втори мандат, трябва да обясниш защо - първият е бил много успешен и логично е да го продължиш, или пък нищо не направил и искаш поправителен. В отчета си Радев отбеляза колко много срещи и разговори е провел. И какво е последвало от това? Най-значимото събитие от тази словесна  активност е опитът за преврат срещу легитимна власт. Нищо друго.

Президентът прави заявка за втори мандат, изпаднал в жестока вътрешна и външна изолация. От кого го иска този втори мандат? БСП пази мълчание след бруталния натиск на Радев, ДПС вече го зачеркна от потенциалните кандидати.  Така той се превръща в маргинална политическа фигура, която търси спасителен пояс от маргинални партии за издигането му за втори мандат.

Първият е очевидно провален. Провалът започна с нескопосаните усилия на президента за общ политически фронт срещу управляващите и се задълбочи от вдигнатия юмрук. Неистовото желание за нахлуване в изпълнителната власт беляза края на Радев като президент и той се превърна в обикновен уличен бунтовник.

Провалът беше заложен и в капацитета на съветническия екип около него. Това признават и приближените му, както и от партията, която го издигна. Стратегическият съвет, който Радев създаде,  роди няколко документа с общи приказки и клишета за развитието на държавата – без нито едно конкретно действие. Пълна боза – определението е на Първанов, който не храни симпатии към противниците на президента.

Така дойде краят на Радев – революционно настроен и празен политически.

Виж коментарите (3)

Още по темата (331):
22.01.2022 Иво Христов: Радев помете остарелите разбирания
22.01.2022 Плевнелиев: Сега Радев може да направи каквото поиска с държавата
22.01.2022 Президентът: В идните години ще бдя, чакат ни още изпитания!
22.01.2022 Радев и Йотова встъпват в длъжност за втори мандат
19.01.2022 Вицепрезидентът Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
19.01.2022 Държавният глава: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).